bezár
 

art&design

2013. 06. 06.
Koronázási hétvége Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferenc József márvány mellszobrának pénteki avatásával kezdődik az idei koronázási hétvége Gödöllőn, amely háromnapos királyi programmal várja az érdeklődőket - mondta el az MTI-nek Péterfi Csaba, a városháza kommunikációs igazgatója.
1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébet királynét, erre az eseményre emlékeznek idén is Gödöllőn, amelynek kastélya egykor Sisi szeretett tartózkodási helye volt - vázolta a történelmi hátteret Péterfi Csaba.     

Az előző napon kerül sor Ferenc József fehérmárványból készült mellszobrának avatására, amelyet az osztrák Machura családtól kapott meg hosszú távú letétként a város. Az eredetileg 1917-ben Bécsben felállított alkotás péntektől a kastély Ferenc Józsefről elnevezett előkertjében lesz látható.
   
Péterfi Csaba elmondta: a MÁV a Nyugati pályaudvar Királyi várójából az esemény tiszteletére különleges nosztalgiavonatot indít szombaton. A gőzmozdony által vontatott Koronázási vonat része lesz az a frissen felújított muzeális, párnás - Királyi Pullman - kocsi, amelyen maga a királyi pár is utazik és amely a gödöllői Királyi váróba fut majd be. Az épület előtt a monarchia hagyományainak és szokásainak megfelelően fogadják majd őket és a MÁV Nosztalgia vendégeit.
   
Szombaton mindenki ízelítőt kaphat abból, hogyan élt egykor a királyi család Gödöllőn. A program résztvevői az "Éld át a múltat!" elnevezésű tárlatvezetésen élőképekben találkozhatnak Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel, a királyi gyermekekkel, de láthatják, ahogy Andrássy Gyula gróf jelentést tesz a királynak, Erzsébet beszélget udvarhölgyével, Festetics Máriával és tanúi lehetnek, amint a zenekar az esti bálra hangol.

Különlegességet ígér a vasárnap is, mert délután Sisi és kedvenc kutyái mutatkoznak be egy divatbemutatón a kastély díszudvarában. 
   
Az esték lezárásaként Koronázási operettgála várja az érdeklődőket, az operettszínház vezető művészeinek előadásában Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss legnépszerűbb műveiből csendülnek fel dallamok, a város főterén található Erzsébet Királyné Szálloda belső udvarán pedig zenés programokat kínálnak szombaton és vasárnap egész nap.
   
A MÁV Koronázási vonatára váltható külön is jegy, illetve programcsomagos részvételt is kínálnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés