bezár
 

art&design

2013. 06. 07.
Szecessziós világnap az Iparművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európa 23 múzeuma, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum vesz részt abban az európai programban, amelyen keretében digitalizálják gyűjteményüket, köztük a szecessziós anyagot. A figyelem felkeltésére szombaton szecessziós világnapot rendeznek.
Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a szecessziós anyag feldolgozása nálunk és a többi iparművészeti gyűjteményben, így Bécsben, Zágrábban és Prágában jelenleg zajlik.
   
Európai uniós támogatással az iparművészeti múzeumok vesznek részt a programban, mert a cél az, hogy a digitalizálás segítségével a szecessziós tárgyak is mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Az Europeana az unió közös adatbázisa, ebbe kerülnek be a szecessziós műtárgyak a többi európai iparművészeti kollekcióhoz csatlakozva - fejtette ki a főigazgató-helyettes.
   
A budapesti múzeumban szombaton a látogatók Balla Gabriella művészettörténész vezetésével megnézhetik a Bigot-pavilont, amely szecessziós épületkerámiákat mutat be Párizsból. Külön csoportos vezetést tartanak vakok és gyengénlátók részére a Bigot-kiállításban.
Városi sétákat is szerveznek Rákos Kata művészettörténész vezetésével.

A résztvevők megnézik az 1905-ben készült Gonda-házat a Práter utca elején, a második állomás a Gutenberg téri Gutenberg-ház, amely a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyegyletének bérháza volt és 1907-ben épült. A harmadik helyszín a Váci utcában Korányi Sándor báró, orvos háza 1908-ból.

A közös látogatás a Ráday utca 14-ben a Mellinger Artur építész 1911-ben tervezett házánál zárul.
   
Virágozz, itt a nyár! címmel a szecesszió és a virágok jegyében családi nap lesz a múzeum udvarán virágültetéssel, papírvirág készítéssel.
Tudományos előadások is lesznek délután a könyvtárban.

Prékopa Ágnes Rippl-Rónai József iparművészeti munkásságáról fog beszélni, L. Balogh Krisztina pedig A kaposvári Szivárvány Kultúrpalota a szecesszió és az art deco fordulóján címmel értekezik. Keserü Katalin a szecessziós Budapest ornamentikájáról tart előadást.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés