bezár
 

art&design

2013. 06. 14.
Különleges fényfestés is lesz szombaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges fényfestéssel is várja szombaton a látogatókat a Vásárhelyi-Bréda-kastély a Békés megyei Lőkösházán, az uniós fejlesztések nyílt napján fél óránként tárlatvezetéssel, ingyen tekinthetik meg az érdeklődők a 340 millió forintból felújított épületet és múzeumot.
Megyeri Zsolt, a kastély egyik tulajdonosa kiemelte a kupola alatti belső térben felállított Foucault-ingát, a kastély egyik fontos látványosságát. Hozzátette: az épületnek eredetileg nem volt része az inga, a tulajdonosok azonban úgy gondolták, a kupola alatti csodálatos tér megkövetel egy ilyen attrakciót.
   
A tulajdonos a turisztikai látványosságok közül kiemelte a kupola belső falaira vetített fényfestészeti bemutatót: a látogatók nyolc projektor segítségével a világ templomainak leghíresebb freskóit láthatják a kupolára vetítve szombaton este. 
   
A kastély termei közül az alagsoriakban Békés megye népművészetével és a híres mezőhegyesi nóniusz ló tenyésztésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A földszinti termekben június 20-tól a Herendi Porcelánmanufaktúra 95 alkotása lesz látható és a Halasi Csipkeház tíz különleges csipkéje. 
   
A kastélyt egy kilenchektáros, több száz fából álló őspark veszi körül, ami szintén csodálatos élményeket nyújt. 
   
A Vásárhelyi-Bréda-kastély 1810-ben épült klasszicista stílusban. Mása az olaszországi Vicenzában található, Andrea Palladio által tervezett Villa Caprának. A kastély a csaknem 290 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően ismét egykori arcát mutatja. A tulajdonosok emlékhelyet építettek a kastély építtetője és tulajdonosa, Vásárhelyi Jánosnak és családjának, az emlékhelyet szombaton katolikus szertartás keretében szentelik fel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés