bezár
 

art&design

2013. 06. 15.
Ismét történelmi várjátékok Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történelmi várjátékokat rendeznek a szlovákiai Füleken június 22-én és 23-án, a programban megjelenítik a vár 1593. évi ostromát is.
A XIV. Füleki Történelmi Várjátékok első napján a kézművesek állítják fel sátraikat a Várfelső utcán, a várudvarban pedig elkezdődnek a gyerekprogramok. Fellépnek bohócok, lesznek játékok, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, és a kézzel hajtott körhintát is kipróbálhatják a kicsik - tájékoztatta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t.

Június 22-én szombaton délután szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé: több mint száz szereplő avatja be a nézőket a középkori harcművészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a várostrom ígérkezik, amelyben azt jelenítik meg, miként foglalták vissza a füleki várat a császári hadak 1593-ban a töröktől. A küzdelembe valamennyi hagyományőrző csoport bekapcsolódik; ágyúlövések, solymászbemutató, valamint zászlóforgatók műsora színesíti a programot.

A második napon, június 23-án vasárnap a Nógrád íjásza és a Füleki vár védője címért küzdenek a résztvevők a Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár festői romjai között négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal.

A Füleki Történelmi Várjátékokat a Várfesztivál 2013 programsorozat részeként tartják, utóbbi keretein belül a füleki, a salgói és a somoskői várban lesznek programok június 21. és 30. között. A füleki várjátékokat a Koháry Polgári Társulás rendezi.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés