bezár
 

art&design

2013. 06. 16.
Tűzugrás Szent Iván éjjelén a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Iván-éji tűzugrásra várják a szerelmeseket június 23-án vasárnap a Sóstói Múzeumfaluba - közölte a nyíregyházi skanzen közművelődési munkatársa az MTI-vel.
Kisgyörgy Tamás elmondta: az esztendő legrövidebb éjszakájára készülve elevenítik fel az egykor a szláv népek által Európában elterjesztett, s a kontinens északi, déli és keleti területein még ma is élő tűzrakási hagyományt, az elhamvadó máglya feletti szerelemugrást.

A nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban június 23-án 21 órakor kezdődik a Szent Iván-éji program a Fűben, fában, hitben orvosság című kiállítás megnyitójával. A nyári napforduló éjszakájának misztikuma ihlette tárlaton Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató foglalja össze a valamikori észak-tiszántúli parasztság nyavalyáinak, betegségeinek eredetét, tüneteit és a kezelésükre alkalmazott népi eljárásokat, különleges eszközöket.

Utána a régi tűzgyújtások népzenei és irodalmi programjait idézik vissza, s ebben szerepet vállal Tarczy Gyula előadóművész és Nagy Csaba tárogatóművész. A skanzen központjában rakott máglyát is tárogatószó, az 1703-1711 közötti Rákóczi-szabadságharc hadihangszerének kísérete mellett lobbantják lángra.

A múzeumfalu portáit az alkalomra sejtelmesen, félhomályt teremtve világítják meg, a pattogó tűz hangja és fénye mellett pálinkakóstoló is lesz, hozzá egykori ételfeleségek bemutatásával. Amíg a máglya elhamvad, Rúzsa Magdi koncertjét hallgathatják az érdeklődők.

Éjfélhez közeledve a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes tagjai a Szent Iván-éjhez kötődő magyar és kelet-európai táncokat, népszokásokat mutatják be látványos műsor keretében. Majd következik a tűzugrás, a szerelmes párok, vagy a párjuk távolléte miatt egyedül ugrók vetik át magukat a parázson. A hit szerint ezzel összetartozásukat, szerelmüket erősítik meg, valamint az ugrás állítólag segíti az egészségmegőrzést, illetve a pároknak bőséges gyermekáldást is biztosít.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés