bezár
 

art&design

2013. 06. 16.
Átadták a felújított tiszavasvári múzeumot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látványraktárral, interaktív kémiai laborral is gazdagodott a hazai és uniós támogatás segítségével felújított tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum; a beruházás ünnepélyes átadását vasárnap tartották Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.
A hatvanmillió forint értékű fejlesztés keretében az idén ötvenéves múzeumban új látogatórendszert, múzeumpedagógiai oktatótereket, interaktív kémialabort alakítottak ki. A beruházás révén a több mint kétszáz éves műemlék épület emeletén egy látványraktár is megnyílt a látogatók előtt, ahol a több mint 16 ezer darabos régészeti, néprajzi és helytörténeti gyűjtemény egy részét mutatják be az érdeklődőknek.

A Tárgyaink, örökségünk című projekt ezen kívül tartalmazta a Kálvin téren lévő múzeumépület nyílászáróinak cseréjét, külső és belső homlokzatainak rekonstrukcióját, de korszerűsítették az épületgépészeti, a biztonságtechnikai és az elektromos hálózatot is.

Az ünnepélyes átadást megelőzően hálaadó istentiszteletet tartottak a múzeum szomszédságában álló református templomban, a múzeum udvarán pedig Vinnai Győző kormánymegbízott és Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepséget követően megkoszorúzták a múzeum alapítójának, Gombás Andrásnak az emléktábláját, majd felavatták a róla elnevezett látványraktárat. Az érdeklődőket ezután a múzeum munkatársai vezették végig a felújított intézményben.

A Vasvári Pál Múzeumot 1963-ban alapították, első igazgatója Gombás András tanár és autodidakta régész volt. 1969-ben Hunyadi József lett a múzeum vezetője, aki elődjéhez hasonlóan nagy figyelmet fordított a fiatalság művelésére. Az évek folyamán a múzeum többször is költözött: a Kossuth utcai épületből a Báthory utcába települt át a gyűjtemény, majd 1996-ban került a jelenlegi helyére, a Kálvin úton található, 18. század végén épült református parókia épületébe.

Kezdetben elsősorban a helytörténeti emlékek után kutattak, majd az 1980-as évektől gyűjtőkörüket kiterjesztették a természettudományok és a régészet területére is. Archiválták a világhírű Alkaloida gyógyszergyár működésére és történetére vonatkozó dokumentumokat. Ma a múzeumi gyűjtemény több mint 7 ezer régészeti, 6 ezer néprajzi, valamint helytörténeti tárgyból és jelentős adattárból áll.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés