bezár
 

art&design

2013. 06. 16.
Berlinbe érkezett az Ámos Imre és a 20. század kapcsolatát bemutató kiállítás
Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentendre, Dunaszerdahely és Pécs után a Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában mutatják be Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató összművészeti kiállítást.
A második világháborúban munkaszolgálatosként meghalt művész munkásságát és az életműve ihlette kortárs alkotásokat bemutató tárlatot hétfőn nyitják meg. A kiállítást a Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezésére rendezték, a keresztény-zsidó párbeszéd jegyében. Az evangélikus egyház "felelősséget érez a múltban elkövetett mulasztásaiért", és a kiállítást "a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani" - áll a Hol van a te testvéred? című kiállításról szóló sajtóközleményben.

A kiállítás címe az Ószövetségből származik, Káin és Ábel történetére utal. A szervezők kortárs magyar írókat, szobrászokat, festőművészeket, zeneszerzőket kértek fel, hogy Ámos Imre életművéből kiindulva reflektáljanak "az európai etika 20. századi állapotára". A projektben részt vett többek között Haraszty István, Konok Tamás és Nádler István képzőművész, Kertész Imre, Krasznahorkai László és Podmaniczky Szilárd író, Dés László, Vukán György és Fassang László zeneszerző.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Moholy-Nagy Galériájában berendezett kiállítás hétfő esti megnyitóján egy pódiumbeszélgetést is tartanak Zsidóság, kereszténység és a holokauszt apokalipszise címmel. A beszélgetésen Fabiny Tamás evangélikus püspök, Christian Wiese vallástörténész, a frankfurti egyetem kutatója, és Kovács András szociológus, a berlini műszaki egyetemen működő antiszemitizmus-kutató központ vendégkutatója vesz részt, a moderátor Isabel Enzenbach, a központ munkatársa.

Ámos Imre 1907-ben született Nagykállón. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. A posztimpresszionizmus képviselője, számos alkotásán Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. 1944 nyarán halt meg, feltehetően egy németországi munkatáborban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés