bezár
 

art&design

2013. 06. 16.
Több mint ötvenezer látogató a Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint ötvenezren keresték fel a Békéscsabai Sörfesztivált és Csülökparádét. A rendezvény zárónapján vasárnap a csülökpörkölt főző versenyen 128 csapat közel hatszáz kilogramm húsból készítette a pörköltet.
A csülökfőző versenyre az ország más tájairól neveztek be csapatok, érkeztek versenyzők Erdélyből és más határon túli területekről. A versenyen 128 bográcsban főtt a pörkölt vasárnap délelőtt - mondta el a rendezvény főszervezője és házigazdája, Bora Imre az MTI-nek.

A versenyen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a fesztivál fővédnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a hungarikumokról szóló szakmai kiállítást és vásárt 2001 óta rendezik meg Békéscsabán. A gasztronómiai hagyományokra épülő mezőgazdasági termelés és élelmiszeripar felkarolása és népszerűsítése a települések számára nyújt alternatívát megélhetést és munkát - mondta Domokos László az MTI-nek. Az ÁSZ elnöke példaértékűnek nevezte a békéscsabai fesztiválon megnyilvánuló szakmai és civil összefogást. A rendezvény a versenyen részt vevő emberek munkájáról és az előállított termékek megbecsüléséről szól - tette hozzá.

A csülökfőző versenyen a zsűri elnöke Budai Gyula volt, a szakmai elnök Prohászka Béla mesterszakács, olimpiai bajnok. A tagok között számos elismert hazai és nemzetközi gasztronómiai szakember mellett részt vett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, Gazsó L. Ferenc.

A fesztivál kiemelt médiatámogatója 2013-ben az MTVA lett, a fesztiválon vendégként vett részt Böröcz István, a cég vezérigazgatója, aki az MTI-nek a békéscsabai fesztiválról elmondta: nagy figyelmet érdemlő fórum, amely a hazai agrárgazdaságról, a magyar földről, a helyi kötődésekről és a tájegység tradicionális ízeiről szól. Hozzátette: a rendezvény tartalmának és mondanivalójának országos közvetítése a közmédia számára küldetést jelent és kötelezettséget. A fesztivál négy napja a szórakozás és a kikapcsolódás mellett Békés megye megtartó erejéről és jövőjéről is fontos üzenetet küld számunkra. Professzionális fesztiválról van szó, amely nagyon sok szolgáltatást foglal keretbe - hangsúlyozta.

A békéscsabai csülökpörkölt hungarikummá nyilvánítását kezdeményezik a fesztivál szervezői és a helyi gasztronómiai szakemberek, hasonlóan a karcagi birka pörkölthöz. Az ötletről Budai Gyula úgy vélekedett: a fesztivál kinőtte magát, már hagyománya van, ahol a békéscsabai csülökpörköltet megyei sertésből és csak csülökhúsból főzik, egyéb húsrészeket nem tartalmaz. A békéscsabai csülökfőző verseny hasonló szintre jutott, mint más gasztronómiai fesztiválok jellegzetes termékei. Ezt a nevet Békéscsabának meg kellene őriznie, le kellene védetnie, hogy el tudja foglalni méltó helyét a hungarikum termékek között - mondta.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés