bezár
 

art&design

2013. 06. 22.
Múzeumok éjszakája - Este indult be az élet a Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Este hat után érkezett a legtöbb látogató a budai Várba annak ellenére, hogy a legtöbb helyszínen már délelőtt megkezdődtek a Múzeumok éjszakája programjai.
A Magyar Nemzeti Galéria állandó tárlatai mellett számos programmal várta a látogatókat: a Magyar Fotóművészet az új évezredben című kiállításon a gyerekek kipróbálhatták a camera obscurát és az impresszionizmus által ihletett ékszereket és hajdíszeket készíthettek.

A Nemzeti Táncszínházban Lakatos János koreográfus a musicalek világába kalauzolta el a táncos filmek szerelmeseit. Az érdeklődők a Táncoló filmkockák programon Fred Astaire mellett Gene Kelly, Liza Minelli, Patrick Swayze filmjeinek kulisszatitkaival ismerkedhettek meg.

A Hadtörténeti Múzeumba érkezők az éjszaka során a szablyavívásban és különböző ügyességi, technikai játékokban tehették próbára tudásukat, és szimulátorok segítségével megtapasztalhatták a repülés élményét is. A wargame játékoknál óriási sorok kígyóztak, a fiúk mellett a lányok és anyukáik is szívesen próbálták ki a lézerfegyvert és a MIG29 vadászgép szimulátort.

A Sziklakórház szabadtéri programjai már délelőtt 10 órától várta a koránkelőket: a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalja a nap folyamán több alkalommal is bemutatót tartott. A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás részleteibe avatta be a laikusokat, a bátrabbak véradásra is jelentkezhettek. A kórház előtt 9 órától már kígyózó sor állt, aki be akart jutni még szombaton, két órás sorban állásra számíthatott.

A 2002-ig titkos légókórház és atombunker hűvös kamrái megváltást jelentettek a még este is tomboló hőség elől, az ide "menekülők" csaknem 200 darab élethű viaszfigura, és a kórház eredeti berendezése segítségével utazhattak vissza a II. világháború, 1956 és a hidegháború éveibe.

A Kossuth téren a Néprajzi Múzeum a finn ryijy (csomózott szőnyeg) történetének több mint 300 esztendős múltját mutatta be a közönségnek Tuomas Sopanen finn biológus professzor, aki saját gyűjteményéből több mint 100 darabot hozott a magyar közönségnek 352 darabos kollekciójából. A tárlaton a legrégebbi darab 1707-ből való volt.

A vállalkozó kedvűek kiscsoportos kalandtúrák során bepillanthattak az etnológiai archívumba, a fagyasztókamrába, a gyűjteményi raktárba, a pincébe és padlásra is. A zenekedvelők szerb népdalokat, sváb fúvósokat és klezmert is hallgathattak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés