bezár
 

art&design

2013. 06. 23.
Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emmi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára vasárnap Budapesten.
Az Örökmozgó Filmmúzeumban, a IV. Budapesti Cigány Filmfesztivál díjátadó ünnepségén Langerné Victor Katalin elmondta: szeretnék, hogy több hasonló rendezvény jöhessen létre és ezek által az országban mindenki megismerhesse a roma kultúrát.

Az idei pályázatot "a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására" írták ki.

A pályázat célja - mint a romagov.kormany.hu oldalon olvasható - a kultúrán keresztül a köznapi ember számára is érthető és élvezhető különböző művészeti ágak segítségével erősíteni a másság, az egyediség, jelen esetben a nemzetiséghez tartozás elfogadását és megértését, a különböző kultúrából származó emberek elfogadását. Emellett lehetőséget nyújt a romák számára kulturális örökségük megismerésére, a fiatal nemzedékeknek történő továbbadására.

A pályázatok beküldési határideje július 18. A rendelkezésre álló keretösszeg 50 millió forint.

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó ünnepi köszöntőjében azt mondta: a kormányzat örömére szolgál, hogy felnövekvőben van Magyarországon is egy olyan cigány filmművészet, amely sajátos, autentikus szemléletmódot ad hozzá a nemzeti filmművészethez.

Beszélt arról, hogy az elmúlt évszázadokban a cigány zene a magyar zenekultúra részéve vált és reményét fejezte ki, hogy a filmművészet területén is hasonló előtt állunk.

A beszédeket követően elismeréseket adott át a nyertes filmek alkotóinak Langerné Victor Katalin, Szőcs Géza és Bori Edina, az Országos Roma Önkormányzat elnöki kabinetjének vezetője.

A IV. Budapesti Cigány Filmfesztivált május 16. és 19. között tartották. A fesztivál zárónapján a nyerteseknek átadták a Sós Mária-díjakat. Az első helyezett Aaron Yeger Számon kívül maradtak című kanadai dokumentumfilmje, a második Lakatos Róbert Bahrtalo! című alkotása, míg a harmadik helyezett az Illés Márton, Balogh Rodrigó és Maly Róbert által készített Tollfosztás című film lett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség
színház

Horror Otthon Horror Otthon
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak előadása
Kakukkfészek a Radnótiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés