bezár
 

art&design

2013. 06. 24.
A Szent Jobb országjárására emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szent Jobb 1938-as országjárására emlékeznek csütörtökön és szombaton Hódmezővásárhelyen, a 75. évforduló alkalmából emléktáblát avatnak az évforduló alkalmából és bemutatják a jubileumra készült helytörténeti kötetet is.
1938-ban nagyszabású ünnepségekkel emlékeztek meg Szent István halálának kilencszázadik évfordulójára – mondta Kovács Ferenc, a jubileumi ünnepség egyik szervezője, a helytörténeti kiadvány szerzője a programokat bemutató hétfői sajtótájékoztatón.
   
A Szent István-év eseményeit egy rendkívüli programsorozat tette emlékezetessé: a Szent Jobb országjárása. Az államalapító király kézereklyéje egy kifejezetten erre a célra összeállított szerelvényen, az Aranyvonaton járta körbe az országot. A szerelvény 1938. június 27-én gördült be Hódmezővásárhelyre a hívek egy része már a népkerti állomáson várta a vonatot, a város vezetői és az ünneplők többsége pedig a Nagyállomáson fogadta a Szent Jobbot, ahonnan a Koronaőrség kíséretében szállították a Szent István templomhoz, ahol a korabeli fotók és beszámolók alapján több tízezren tekintették meg az ereklyét.
   
Az évforduló napján, csütörtök délután szentmisével emlékeznek Szent István kézereklyéjének hódmezővásárhelyi útjára az államalapító királyunkról elnevezett templomban, majd Károlyi-házban mutatják be Kovács Ferenc helytörténeti kiadványát a Szent Jobb országjárásának hódmezővásárhelyi állomásáról. Szombaton látványos ceremónia keretében érkezik hálaadó szentmisére a Szent Korona másolata a Magyar Koronaőrök jelenlétében; este avatják a jubileumi emléktáblát a Szent István templom árkádjai alatt.

A rendezvénysorozatot Tajti Csaba gramofon estje zárja; Magyarország legnagyobb gramofonlemez gyűjteményének tulajdonosa e korból származó dalokat játszik különleges, tölcséres lejátszóján a református házban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés