bezár
 

art&design

2013. 06. 24.
Újonnan felfedezett fotók segíthetnek Amelia Earhart sorsának a feltárásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újonnan felfedezett fotók segíthetnek a 76 éve eltűnt legendás amerikai pilótanő, Amelia Earhart sorsának feltárásában: az új-zélandi légierő múzeumában talált kópiák arról az atollról készültek az 1930-as években, amelyen feltételezések szerint a világhírű repülős életének utolsó napjait tölthette.
A szám szerint 45 felvételt - negatívokkal együtt - a christchurchi létesítmény archívumában, egy címkézetlen bádogdobozban találták meg. A fotókat 1938. december elsején készítették egy Supermarine Walrus típusú, egymotoros, partvidéki és repülőgép-hordozóról bevethető mentő- és felderítő-repülőgépről, amely térképészeti megbízást teljesített.

A felvételek a Kiribati-szigetcsoporthoz tartozó, ma már lakatlan Nikumaroro-atollt ábrázolják, méghozzá tizenöt hónappal a pilótanő eltűnése után, illetve röviddel azelőtt, hogy a sziget hivatalos benépesítése megkezdődött. 
   
A repüléstörténet leghíresebb női úttörője negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátor társaságában 1937. június 1-jén Miamiból vágott neki az útnak hatalmas médiafelhajtás közepette. Érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak.

Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett. 1937. július 2-án az új-guineai Laeból a Howard-szigetre akartak repülni, hogy teljesítsék az utolsó szakaszt, ám felszállás után nyolc órával mindkettejüknek és Electra nevű gépüknek is nyoma veszett.
   
Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben - öt évvel Charles Lindbergh után - egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. A kaliforniai bíróság 1939-ben hivatalosan halottnak nyilvánította.
   
A The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű szervezet, amely több sikertelen expedíciót is végrehajtott a pilótanő földi maradványainak és repülőgépének felkutatására, tavaly olyan szonárfelvételeket tett közzé, amelyeken a csoport szerint az Electra futóművéből származó tárgyak - egyebek között gumiabroncs és sárvédő - láthatók 180 méteres mélységben a Nikumarorónál.

A kutatók a szemcsés képek alapján úgy vélekedtek, hogy a gép nem lezuhant, hanem Earhart - mivel kifogytak az üzemanyagból - kényszerleszállást hajtott végre, és talán egy ideig még életben is maradt az eredeti céltól, a Howland-szigettől 500 kilométerrel délkeletre fekvő, akkor még Gardner nevű, sima felületű trópusi atollon.
   
"A most felfedezett fotók tanulmányozásával bizonyságot szerezhetünk nemcsak a vízben vagy a parton heverő repülőgép-maradványokról, hanem esetleg emberi tevékenység nyomairól is" - idézte a LiveScience.com tudományos hírportál Ric Gillespie-t, a TIGHAR igazgatóját.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés