bezár
 

art&design

2013. 06. 24.
Magyar festmények a római Nemzeti Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A modernitás ideje. Magyar festészet 1905-1925 címmel a magyar-olasz kulturális évad keretében nyílik kiállítás Rómában a modern és kortárs művészetnek szentelt Nemzeti Galériában (GNAM). A tárlat anyagát hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be.
Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Moholy-Nagy László, Aba Novák Vilmos és társaik művei láthatók szeptember 15-ig a római Villa Borghesével szomszédos GNAM hét kiállítótermében a nagyközönség előtt kedden megnyíló kiállításon.
  
A legfőbb magyarországi múzeumokból és magángyűjteményekből érkezett száztíz "remekmű még azoknak is meglepetés, akik jól ismerik a magyar művészetet" - mondta az újságíróknak Maria Vittoria Marini Clarelli, a GNAM intendánsa. Az 1911-es világkiállításra épült GNAM az akkori magyar pavilon egykori anyagából is őriz képeket.
  
"A magyar művészetnek a mostanihoz hasonló, ilyen átfogó, ilyen kvalitású önálló kiállítása ennyire tekintélyes helyszínen még nem volt Olaszországban" - hangsúlyozta a kiállítás megnyitására érkezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Kiemelte, hogy a GNAM ugyanennek a művészeti korszaknak az olasz és európai alkotásait őrzi, ezzel a kiállítással pedig ismételt találkozást biztosítanak a magyar kultúrával. A Találkozások a jelszava a magyar-olasz kulturális évadnak is.
  
A kiállítás első termében Budapest 20. század eleji archív fotóival igyekeztek hangulatot teremteni és bevezetni az olasz közönséget a korabeli Magyarországba. A fényképek mellett pedig Rippl-Rónai Schiffer Miksáné leányaival (1911) című festménye nyitja meg a vásznak sorát.
Gergely Mariann művészettörténész, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy a magyar művészetnek ez a rendkívüli korszaka a korabeli európai művészetből táplálkozva "átjárhatóvá tette" a Budapest, Párizs, Berlin, Róma közötti kulturális határokat.

Ugyanakkor a magyar alkotók mindvégig megőrizték a magyar hagyományból eredő egyéniségüket.
  
A kiállításhoz készült tartalmas olasz-angol nyelvű katalógust a kiállítás megrendezésében együttműködő Szücs György kultúrtörténeti összefoglalója teszi még gazdagabbá.
  
A római magyar festészeti kiállításnak a GNAM homlokzatán lobogó plakátján Bortnyik Sándor Az új Ádám (1924) című festménye látható a Magyar Nemzeti Galériából.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés