bezár
 

art&design

2013. 06. 26.
Fotók a karsztos barlangokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két kiállítás is nyílik csütörtökön a 111 éves rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményéből a budapesti Szlovák Intézetben: az egyik a céhek emlékeit, a másik a szlovák, valamint az aggteleki karszt barlangjait mutatja be fotókon és térképeken.
A rozsnyói Bányászati Múzeum a régió honismereti múzeumának szerepét tölti be, fő témája a gömöri bányászat, amelyet állandó kiállításon mutatnak b. A másik téma a szlovák karsztvidék a barlangokkal, amely a természettudományi tárlaton látható.
   
Budapestre Rozsnyó, a történelmi Magyarországhoz tartozó híres bányaváros 17-18. századi korszakából összegyűjtött gazdasági, kereskedelmi emlékeket hozták el - mondta el az MTI-nek Hushegyi Gábor, a Szlovák Intézet igazgatója.
   
A középkorban főleg aranyat és ezüstöt bányásztak a térségben, később vasércet. Az 1848/49-es forradalmi évek után a bányászvárosból iparváros és oktatási központ lett. A múzeumba összegyűjtötték a különböző mesterségekre jellemző tárgyakat, a céhek dokumentumait, ládákat, céhleveleket, pecséteket, cégéreket, és ezekből válogatva állítottak össze kamaratárlatot. A tárgyakat a város 19. századig tartó történetébe beágyazva mutatják be.
   
A Bányász Múzeum másik kiállításán a szlovákiai és az aggteleki karsztvidék a barlangokkal ismerhető meg színes, nagyméretű fotókon, térképeken, grafikonokon. A Szlovák-karszt az Aggteleki-karszttal közösen 1995-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, mint védett természeti érték.

A tárlat a föld mélyének geológiai, hidrológiai titkaiba is bevezeti a nézőt - ismertette az igazgató.
   
Mindkét tárlat szeptember 6-áig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés