bezár
 

art&design

2013. 06. 27.
Kuláklistákat tettek közzé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kuláküldözés június 29-én tartandó emléknapja alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár közzétette honlapján a megye településein 1950-ben összeállított kuláklistákat - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.
Szabóné Maslowski Madlen, a levéltár munkatársa elmondta, a volt Szolnok Megyei Tanács Pénzügyi Osztály 92. raktári szám alatt összegyűjtött települési kuláklistáit az áldozatokra való emlékezés céljával jelentették meg, valamint azért, hogy segítsék a téma professzionális és családtörténeti kutatóinak a munkáját.
   
Csönge Attila levéltáros hangsúlyozta, azért az 1950-es dokumentumokat tették közzé, mivel a megye valamennyi településére vonatkozóan átfogó pillanatfelvételt nyújtanak. Terveik szerint a most beszkennelt dokumentumok adataiból később kereshető adatbázist is szeretnének kialakítani.
   
Az első kuláklisták 1948-ban készültek, adóösszeírásnak álcázva. A későbbi években újabb listák készítésével frissítették, módosították az adatokat. 1949-ben Szolnok megyében 5081 kulákot írtak össze, akikre büntető jellegű pótadót is kivetettek, az állami hitelekből pedig kizárták őket. 
   
A kulákként kezelt gazdákat nem csak a terménybeszolgáltatással, hanem sokszor szándékosan betarthatatlan rendeletekkel, ÁVH-s házkutatásokkal, terményelkobzással, erőszak alkalmazásával is zaklatták, gyermekeiket pedig nem engedték egyetemre, olykor középiskolába sem.
   
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2002-ben Karcagon emeltek kopjafát a kommunista diktatúra parasztáldozatainak emlékére.
   
A lista a http://www.szolarchiv.hu/kateg-165-1-kulaklistak.html címen érhető el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés