bezár
 

art&design

2013. 07. 02.
Lappangó Benczúr-képet sikerült azonosítani
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több évtizednyi lappangás után sikerült azonosítani Benczúr Gyula Mátyás és Beatrix esküvője című képét, a festményt kedden mutatták be a szegedi Móra-múzeumban.
Nátyi Róbert művészettörténész elmondta: Benczúr Gyula életműve jól feldolgozott, képeit publikálta, mégis vannak olyan esetek, amikor egy-egy alkotás évtizedekre eltűnik a szakmai közvélemény látóköréből.
   
A századfordulón Benczúr Gyulát, mint a hazai reprezentatív történelmi festészet legjelentősebb alkotóját Hauszmann Alajos kérte fel az akkor épülő Budavári Palota úgynevezett Hunyadi-termének díszítésére. A festő eredetileg nyolc alkotást tervezett, ezekről vázlatokat festett, végül csak két nagyméretű képet készített el. Ezek ma is a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményében találhatók. A vázlatok közül három szintén a galériában van, egy festmény pedig a második világháború során eltűnt a Fővárosi Képtárból: vagy megsemmisült vagy ellopták – közölte a szakember.
   
Négy vázlatot az 1963-ban a festőről készült monográfia lappangóként tartott nyilván, a feltételezések szerint magyar magángyűjtők tulajdonában lehetett. A művészettörténész a Móra-múzeumban a közelmúltban nyílt Benczúr-kiállítás előkészületei során kezdte kutatni a most bemutatott kép történetét.
   
Nátyi Róbert elmondta, hogy a Mátyás és Beatrix esküvője című kép korábban magángyűjteményben volt, az alkotás 1997-ben a Lucs-gyűjtemény más darabjaival együtt került a Móra Ferenc Múzeumba.

A közgyűjtemény leltári nyilvántartása csak a hozzávetőleges témáról - Mátyás és Beatrix -, illetve Benczúr szerzőségéről ad információkat. A Lucs Ferenc jeles szegedi műgyűjtő gyűjteményébe kerülés előtti időszakról sem áll rendelkezésre adat.
   
A festmény feltehetően Mátyás és Beatrix esküvőjét vagy eljegyzését ábrázolja, de egyes feltételezések szerint a királynő fogadásának jelenetét örökíti meg – közölte a művészettörténész.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés