bezár
 

art&design

2013. 07. 03.
Bérlet az erdélyi szász erődtemplomokba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyitja a turisták előtt az erdélyi szász erődtemplomokat az evangélikus egyház, amely ezzel a több mint 180 műemlék értékmentésére törekszik. Az érdeklődők 50 lejért (mintegy 3000 forintért) vehetnek bérletet, amellyel év végéig 24 erődtemplomba látogathatnak el - írta szerdai számában az erdélyi Krónika című lap.
 A kezdeményezők a továbbiakban fokozatosan bővítik a programba bekapcsolódó templomok számát, így a turisták rövid időn belül újabb építményekbe látogathatnak el a bérlettel. Carmen Schuster, a turisztikai projekt menedzsere hangsúlyozta: reményeik szerint az idei tesztidőszak alatt a Brassó, Szeben és Maros megyei mellett a helyi önkormányzatok is bekapcsolódnak a programba, számukra minden szükséges támogatást megadnak a kezdeményezők.
   
A 12. és a 16. század között, román és gótikus stílusban épült 180 erdélyi szász erődtemplom értéke felbecsülhetetlen, az építmények többségét azonban az összeomlás fenyegeti. A rendszerváltás után a mintegy 250 ezer lelkes szász közösség 95 százaléka telepedett ki főként Németországba, így az építmények az állagromlás és a vandalizmus miatt rendkívül megrongálódtak. Jelenleg 18 erődtemplomban zajlanak felújítási munkálatok, amelyeket európai uniós alapokból finanszíroznak.
   
A szász templomok közül a brassói Fekete-templom a leglátogatottabb, a műemléket tavaly 200 ezer turista kereste fel. Prázsmár (Prejmer), Szászkézd (Saschiz), Szászfehéregyháza (Viscri), Nagybaromlak (Valea Viilor), Kelnek (Calnic) evangélikus és Székelyderzs (Darjiu) unitárius temploma az UNESCO világörökség részeként szintén számos turistát vonz, azonban hatékonyabb népszerűsítéssel nagyobb látogatottságot lehetne elérni, mutatott rá a projektvezető.
   
Az idénre érvényes 700 bérlet a brassói Fekete-templomban, valamint a prázsmári és szászhermányi (Harman) erődítményekben igényelhető. Az "útlevél" 50 lejes ellenértékét a projekt működtetésére fordítják - írta a Krónika.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés