bezár
 

art&design

2013. 07. 04.
Kétnyelvű album jelent meg drMáriás festményeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar és angol nyelvű képzőművészeti album jelent meg drMáriás, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeit egyaránt használó alkotó képeiből. A 280 oldalas vaskos kiadvány több mint 350 színes reprodukciót tartalmaz.

A vajdasági származású drMáriás (Máriás Béla) csaknem három évtizedes festészeti tevékenységének bemutató albumot a K. Petrys kiadó jelentette meg, a kötet szövegét Szombathy Bálint művészettörténész írta.
   
A kötet az eddig kevéssé ismert újvidéki periódusából származó alkotásoktól egészen az utóbbi években keletkezett, nagy visszhangot kiváltó politikusportrékig négy korszakra bontva mutatja be az alkotói pályát: "Fekete tájakban fehér emberek", "Emberi tulajdonságú tárgyak", "A semmi és a semmi nyakon csípése", illetve "Celebek és politikusok".
Szombathy Bálint drMáriás tevékenységét a nyolcvanas évek közepe óta kíséri figyelemmel, tanulmánya bemutatja a művész műfaji sokszínűségét, megvilágítja a korszakok történeti hátterét.

Már áttekintette drMáriás munkáit 2007-ben egy kiadvány, a szintén Szombathy Bálint szerkesztésében megjelent drMáriás képzőművészete című kismonográfia.
   
"Annak az albumnak az elkészültéig még mindössze 15-20 táblaképet számlált az a korai újvidéki ciklus, amely megalapozta a művész munkásságát. 2012-ben azonban jelentős számú lappangó kép került elő ebből a kapitális figuratív korszakból, s ezúttal arra törekszünk, hogy minél teljesebben tárjuk őket a közönség elé, felmérve jelentőségüket úgy a vajdasági figuráció viszonylatában, mint tágabb vonatkozásban" - írta a mostani album bevezetőjében Szombathy.
   
Mint kifejtette, a korai korszak képeinek a kényszerű elköltözés és a társadalmi-politikai változások következtében nem volt idejük beépülni a helyi - vajdasági és egyúttal jugoszláviai - értékrendbe, a magyarországiba pedig már nem érkeztek meg időben, illetve kellő mértékben.
 
Az 1991-es emigrációt követően ugyanis Máriás lezártnak tekintette ezt a korszakot, s Magyarországon teljesen új lapot nyitott.
drMáriás évek óta politikusokat, forradalmárokat és celebeket fest abszurd, olykor a napi aktualitással is játszó képeire, gyakran egy-egy klasszikus festőóriás stílusában.
   
"Olyan a közéletünk, amelyben a végletek jelenítik meg az alappilléreket és állandó ideológiai háború zajlik. Úgy gondolom, hogy ezek kiforgatásával lehetőséget nyitok az embereknek feloldódni ezek alól" - mondta drMáriás korábban az MTI-nek.
   
A Nyomj rám egy lájkot! - Sztálin, az év menedzsere című képe az egykori diktátort egy laptoppal ábrázolja, Lenin Monet kertjében című munkája a bebalzsamozott Iljicset a vízililiomok között lebegve mutatja, A Mao Modigliani műtermében című festményén a volt kínai pártvezető a híres olasz piktor fekvő aktjának fejeként néz vissza. A feminista Mussolinin a fasiszta vezér női testépítőként, olasz hangulatban van szándékosan félreértelmezve. Szerepel képein Che Guevara, Gorbacsov, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Barack Obama is.
   
Ahogy Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója drMáriás legutóbbi kiállításának megnyitóján fogalmazott, a festőművész magától értetődő természetességgel, autonóm módon van jelen egymástól nagyon különböző művészeti ágakban, szemléletmódjában pedig olyan távlatos reflektáltságot érvényesít, amelynek világteremtő ereje van.
   
A 46 éves drMáriás zenészként is ismert, a Tudósok együttes vezetője: a dzsessz-avantgárd-punkrock csapat idén jelentette meg tizennegyedik albumát A legszebb szerelmes dalok címmel.

Íróként tavaly kiadott A balkáni tahó című regénye volt a tizenegyedik kötete; írt önéletrajzot (Nem élhetek Milosevic nélkül), paródiaregényt (Szabadkőműves szex), Lipót című műve a tébolyda történetét egy kezelt szemszögéből mondja el, de publikált verseket, rendszeresen jelentkezik kiállításokról írt kritikákkal az Élet és Irodalomban, és időnként színészként is feltűnik.
   

A drMáriás című képzőművészeti album létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés