bezár
 

art&design

2013. 07. 04.
Herendi porcelánokból nyílik kiállítás Hévízen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herendi porcelánokból nyílik kiállítás kedden Hévízen, a Muzeális Gyűjtemény kiállítótermeiben.
A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be, a lámpakiállítást bemutató terem falait például erre az alkalomra feketére festették - mondta el Hermann Katalin, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója az MTI-nek.
   
Az egyik nagyteremben az alapítás évétől (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparművészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükröző alkotások - magyarázta az iparművész végzettségű Hermann Katalin.
A herendi lámpákat különleges installációban jelenítik meg: a feketére festett kamarateremben a világítótestek a nyitva tartási idő alatt folyamatosan égnek majd. A galérián a teázás szertartását mutatják be.

A vitrinekben teázással kapcsolatos tárgyakat helyeznek el, a teázás szertartását pedig enteriőrben jelenítik meg - tette hozzá az igazgató.
Az ünnepélyes megnyitó Herend-Héjja divatshow-val kezdődik el kedden a hévízi Sétáló utcában. A modellek "herendi ihletésű" ruhákban vonulnak fel, a herendi motívumok harmonikusan illeszkednek az öltözetek formavilágához. A megnyitóra megérkezik egy herendi porcelánfestő is, aki a helyszínen avatja be a nézőket az aprólékos munka rejtelmeibe.
A kiállítással párhuzamosan porcelánfestéssel egybekötött előadássorozatot is tartanak.

A megnyitó napján Fischer Mórról esik szó. Nevéhez kapcsolódik a manufaktúra felvirágoztatása és a herendi porcelán nemzetközi hírneve. A következő előadások a két híres mintáról, a Viktória- és az Apponyi-mintáról szólnak. Az 1851-ben megrendezett londoni világkiállítás fordulópontot jelentett Herend történetében, ugyanis Viktória angol királynő ekkor vásárolt "kínaizáló", pillangós, lila peóniás készletet a windsori kastély számára. A Viktória-minta Herend szimbólumává vált.

A másik híres motívum Apponyi Albert nevéhez fűződik, a manufaktúra a grófi család számára készítette el az indiai virágkosár leegyszerűsített változatát.
   
Hermann Katalin szólt arról is, hogy a több száz porcelánt különleges csomagolásban szállítják majd Hévízre. A tárlat szeptember 5-ig tekinthető meg Hévízen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés