bezár
 

art&design

2013. 07. 04.
Újra látogatható a New York-i Szabadságszobor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai függetlenség napjától, vagyis csütörtöktől ismét látogatható a New York-i Szabadságszobor, amelyet azóta tartottak elzárva, hogy a Sandy hurrikán súlyosan megrongálta a kolosszusnak otthont adó szigetet.
Maga a szobor épségben átvészelte a hurrikánt, amely október végén tombolt a térségben, ám a Liberty Island súlyos károkat szenvedett: a sziget mintegy háromnegyedét elöntötte a víz, amely a 2,5 méteres magasságot is elérte. A szigeten és a szomszédos Ellis Islanden a Sandy hurrikán összesen 59 millió dollárnyi kárt okozott. 
   
A helyreállításban a Nemzeti Parkszolgálat több száz alkalmazottja vett részt, többen közülük olyan távoli államokból érkeztek, mint Alaszka vagy Kalifornia. 
   
2011-ben mintegy 3,7 millióan keresték fel a szobrot, amely ezzel az Egyesült Államok 19. leglátogatottabb nevezetessége lett. Frédéric Auguste Bartholdi alkotását, amelyet Franciaország a két ország barátságának és szabadságszeretetének jelképeként ajándékozott Amerikának, 1886-ban avatták fel.
   
A látogatók csütörtöktől felmehetnek a Szabadságszobor koronájába is, amelyben egy éven át munkálatok folytak. A 30 millió dolláros átalakítás során modernizálták a tűzjelző és -oltó berendezéseket, valamint a menekülési útvonalakat.
   
A látogatók biztonsági átvizsgálását a Liberty Islanden végzik, szemben a korábbi tervekkel, miszerint ennek helyszíne az Ellis Island lett volna. Ott ugyanis még mindig nincs se áram, se vezetékes telefonkapcsolat és nem működik a szennyvízhálózat sem. Azt a városvezetés egyelőre nem tudja, hogy a szigeten működő bevándorlási múzeum mikor nyitja majd meg ismét kapuit a látogatók előtt.
   
Az amerikai fővárosban a 2011. augusztus 23-i földrengés és a térségen ugyanabban az évben átsöpört Irén hurrikán következtében megrongálódott George Washington-emlékobeliszk még mindig fel van állványozva és várhatóan csak jövőre lesz ismét látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés