bezár
 

art&design

2013. 07. 06.
Állandó iszlám kiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének iszlám vonatkozású műtárgyait, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket mutatnak be azon az állandó tárlaton, amely hétfőn nyílik meg Budapesten.
Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást a múzeum hétfőn nyíló állandó tárlata. A kiállított textilek, fémtárgyak és kerámiák származása Marokkótól Iránon át a Kaukázus térségéig terjed, keletkezésük a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át - közölte az intézmény az MTI-vel.

A gyűjtemény legjelentősebb egységes részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.

Az állandó új tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kap helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után a tervek szerint nagyjából hatszoros alapterületen, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakított Iszlám szárnyban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés