bezár
 

art&design

2013. 07. 08.
Iszlám műtárgyak az Iparművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének mintegy 80 darab iszlám vonatkozású műtárgyát, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket tekinthetnek meg az érdeklődők keddtől a múzeum új állandó kiállításán Budapesten.

A tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kapott helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után nagyjából hatszoros alapterületen, mintegy 1200 négyzetméteren, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakítandó, úgynevezett "Iszlám-szárnyban" - mondta el Takács Imre, az intézmény főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.
   
Hozzátette, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójának tervanyagát már benyújtották engedélyeztetésre. A tervek szerint az építkezés a jövő év első felében kezdődhet és várhatóan 2016-ig tart. Ameddig az épület állapota nem teszi lehetővé nagy állandó kiállítások felépítését, addig kisebb területeken, reprezentatív keresztmetszet-válogatásokban tudják megmutatni a múzeum gyűjteményének egyedülálló darabjait - hangsúlyozta a főigazgató.
   
A kiállításon textilek, fémtárgyak és kerámiák láthatók, amelyek a többi közt Marokkóból, Iránból vagy a Kaukázus térségéből származnak. A tárgyak keletkezése a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át. A gyűjtemény legjelentősebb részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.
   

A tárlat egyik különleges darabja az a 16. századi perzsa falikárpit, amely figuratív és narratív motívumokat tartalmaz. A textilre készült miniatúra valószínűleg a Szafavida uralkodóházhoz tartozó I. Tahmasp sahot örökítette meg díszes trónján, népes udvara körében - mondta el Szántó Iván művészettörténész. Az alkotás a 17. század eleje óta a fraknói Esterházy-kincstár anyagához tartozott. 
   
Pásztor Emese kurátor felhívta a figyelmet például a Holbein-szőnyegre, amelyet vörös alapszíne tesz ritkává. Kiemelte: a műtárgy az 1872-ben alapított múzeum első vásárlásai közé tartozik. Emellett a tárlaton láthatók az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, dísznyergek, díszkengyelek és fegyverek, amelyek főként diplomáciai ajándékok formájában kerültek a kincstárba. 
   
A tárlat végén egy kaukázusi lótakarót tekinthet meg a közönség, valamint olyan jelzésszerűen bemutatott darabokat, amelyek restaurálásra várnak.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés