bezár
 

art&design

2013. 07. 10.
Ötezer éves vésetekről gyanítják: a kínai írás ősei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kínai régészek azt gyanítják, hogy ötezer éves írásra bukkantak Kelet-Kínában kiásott kőbaltatöredékeken. A feliratok vélhetően körülbelül 1400 évvel idősebbek, mint az eddig ismert legrégebbi - csontokon fennmaradt - kínai írásnyomok.
A szakemberek egyelőre azon vitatkoznak, hogy a vésett jelek valóban írásjegyek-e, vagy valamiféle szimbólumok, az írás "előfutárai". Abban mindenesetre egyetértenek, hogy a lelet elősegítheti a kínai írás és kultúra eredetének feltárását.
   
A 2003 és 2006 között talált különféle - agyag, kő, elefántcsont, jáde, fa és csont - leleteket külföldi szakértők egyelőre még nem vehették szemügyre, de az ország minden részéből érkezett kínai tudósok, régészek, az ősi írás kutatói, összejöttek az elmúlt hétvégén Csöcsiang tartományban és megvizsgálták a több mint 240 darabos kollekciót.
   
A szakemberek szerint a Sanghajtól délre fekvő Liangcsu területén talált neolitikumi leleteken fellelhető vésetekből nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy fejlett írásrendszer részei lennének.
   
Ugyanakkor Hszü Hszin-min vezető régész szakcikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy két, vélhetően kőbaltából származó töredéken olyan felirat azonosítható, amelynek nagy valószínűséggel jelentése van. Hat különálló karaktert különböztetett meg, amelyek egy sorba vannak vésve. Mi több, három közülük kísértetiesen hasonlít a manapság is "embert" jelentő kínai írásjegyre. Valamennyi kettőtől ötig terjedő vonással készült.
   
Cao Csin-jan, a hangcsoui Csöcsiang Egyetem kutatója a felirat szerkezetéből úgy vélte, nem szimbólumokról, hanem szavakról van szó, de magukat a jeleket hieroglifákhoz hasonlította. Liu Csao, a sanghaji Fudan Egyetem régésze viszont azt vallja, hogy egyelőre nincs elegendő információ a messzemenő következtetések levonására, szerinte nem lehet - szigorú értelemben véve - írásról beszélni.
   
A kínai kutatók kompromisszumképpen a "primitív írás" fogalommeghatározásban állapodtak meg, amivel - a liangcsui vésetre utalóan - a jelek és a szavak közti állapotot kívánták kifejezni.
A jelenleg ismert legrégebbi kínai írást állati eredetű jóscsontokon találták, a 3600 évvel ezelőtti Sang-dinasztából származnak. Az eddig legrégebbinek ismert írás emlékei Mezopotámiából származnak, több mint ötezer évesek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés