bezár
 

art&design

2013. 07. 11.
100 vendégművész a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Galéria nemzetközi művész-csereprogramjában 1989 és 2013 között részt vett több mint száz külföldi vendégművész alkotásaiból látható válogatás péntektől Budapesten, a Lajos utcai kiállítóházban.
A nemzetközi művész-csereprogram huszonnégy évének anyagából több mint száz külföldi, köztük német, francia, portugál és osztrák alkotók egy-egy munkája lesz látható a galéria mindkét szintjén. Festmények és grafikák mellett fotókat és szobrokat, valamint az utóbbi években készült intermédia munkákat, például videókat mutatnak be - mondta Szotyory László, a csereprogram vezetője, a kiállítás kurátora az MTI-nek.
   
A munkák többsége budapesti impressziók hatására készült, de bemutatkoznak olyan alkotók is, akik otthoni témájukat folytatták a magyar fővárosban.
   
Szotyory László kifejtette: a Budapest Galériának 1990 óta van nemzetközi cserekapcsolata tíz európai várossal, köztük Lisszabonnal, Párizzsal, Strasbourggal, Stuttgarttal és Béccsel. A partnervárosokból a galéria minden évben egy vagy két hónapra látja vendégül a Klauzál téren lévő két műteremlakásban a művészeket, akik távozásuk előtt a fővárosnak ajándékozzák egy-egy munkájukat. A külföldi városok cserébe budapesti művészeket fogadnak be szintén egy vagy két hónapra a kinti alkotóhelyekre.
   
A program vezetője hangsúlyozta: minden évben pályázat útján választják ki azokat a művészeket, akik néhány hónapig külföldön alkothatnak. "Az utóbbi években kétszáz, kétszáznegyven magyar művész pályázott a 16 vagy 17 helyre" - tette hozzá.
   
Szotyory László azt is elmondta, hogy az 1989 óta készült munkákat a BTM Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeumában őrzik, a gyűjtemény jelenleg mintegy 250 művet tartalmaz. A tárlat augusztus 25-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés