bezár
 

art&design

2013. 07. 13.
Emléktáblát avatnak Szakál Ernő kőrestaurátor emlékére Sopronban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát avatnak Szakál Ernő Műemléki Európa- és Munkácsy-díjas szobrász, kőrestaurátor születésének 100. évfordulója alkalmából egykori lakóhelyénél Sopronban, vasárnap délelőtt.
Az emléktáblát a Szakál Ernő Emlékmúzeum Alapítvány állítja a Vörösmarty utca 10. számú háznál - mondta Dávid Ferenc alapítványi elnök az MTI-nek szombaton. A táblát Kutas László szobrászművész portrédomborműve díszíti.

Szakál Ernő a középkori kőszerkezetek európai hírű ismerője, tudós restaurátora volt, aki a kőfaragó mesterség rég elfeledett szerkesztési módszereit élesztette újjá. A művész töredékből tudott rekonstruálni és megtervezni monumentális alkotásokat, köztük a visegrádi palota két Anjou kori és egy Mátyás kori kútját. Az ő nevéhez fűződik a budai Zsigmond kori szoborlelet restaurálása is – idézte fel az alapítványi elnök. Szakál Ernő 1913-ban Sopronban született, szülővárosában sajátította el a kőfaragó mesterséget. Főiskolai tanulmányai befejeztével első fontos szobrászmunkáját, a Liszt Ferenc emléktáblát szülővárosa számára készítette. A második világháború után Rosenstingl Antallal állította helyre Sopronban az Orsolyiták templomát, a Szent György templomot, majd a soproni Káptalanterem és a sopronbánfalvi Mária Magdolna templom rekonstrukciójában vett részt. Szülővárosán kívül Szombathelytől Sárospatakig és Győrtől Szegedig műemléki kőszerekezetek és kőszobrok tucatjait állította helyre kőfaragómester társaival közösen.

A 2002-ben elhunyt Szakál Ernő hagyatékának megőrzésén munkálkodó alapítvány a neves kőrestaurátor életművét bemutató kiállítást is rendez a soproni múzeummal közösen az emlékév alkalmából, amely szeptember 20-án nyílik a soproni Lábasházban. Ezen rajzok, fotók és filmek segítségével adnak áttekintést Szakál Ernő pályájáról.

A megnyitó előtt Sopron város állít emléktáblát díszpolgára emlékére az Országos Műemléki Felügyelőség egykori székházán, az Új utca 16. szám alatt – mondta Dávid Ferenc.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés