bezár
 

art&design

2013. 07. 16.
Finn-magyar művészeti kiállítás a Duna Palotában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Echo címmel 16 finn és 10 magyar művész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Duna Palotában.
A finn és a magyar művészeknek két éve volt közös kiállításuk a Városligetben, az Olof Palme Házban, most a 16 finn művész - köztük két keramikus, festők és grafikusok - 65 munkát küldött a tárlatra - mondta el Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Wartha Vince Alapítvány vezetője az MTI-nek.
   
Tavaly magyar művészek jártak és állítottak ki a közép-finnországi Iisalmiban, 2014-ben pedig azt tervezik, hogy gobelinművészek rendeznek kiállítást a kelet-finnországi Kuopióban, Finnország kilencedik legnagyobb városában, ahol az ország egyik legnagyobb egyeteme működik 15 ezer hallgatóval. Kuopióban van az ország legnagyobb evangélikus temploma és közössége, velük is kapcsolatban áll az alapítvány és a Gödöllői Iparművészeti Műhely.
   
A Duna Palotában kiállító magyar művészek között van Bódis Erzsébet, Farkas Éva és Remsey Flóra gobelinművészek, Fábián Dénes festő, Szuppán Irén és Katona Szabó Erzsébet textilművész.
Pannonhalmi Zsuzsa keramikus egyméteres "szarvasoltárt" készített kerámiából. Az ihletet a monoszlói templomban látható magyar áldozati oltár adta a művésznek a plasztika elkészítéséhez.
   
Pannonhalmi Zsuzsa beszélt arról is hogy jó kapcsolatokat ápolnak a budapesti finn nagykövetséggel és a Finnagorával, a finn kulturális, tudományos és gazdasági központtal. A kiállítást, amely augusztus 13-ig tart nyitva, Leena Pasanen, a Finnagora igazgatója nyitja meg.
   
Pannonhalmi Zsuzsa szerint a finn - magyar művészeti kapcsolatok hagyományosan jók és szerteágazók, több mint 100 évre tekintenek vissza: a művészek találkozásai, egyházi kapcsolatok, népfőiskolák, az iparművészeti főiskola 1970-es éveinek diákcsere programja jelzi az együttműködést. Az Echo 2011., az Echo 2013. és a finnországi cserekiállítások ennek programnak a folytatását jelentik - emelte ki.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés