bezár
 

art&design

2013. 07. 17.
Tornyai-emlékkiállítás nyílik Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az alföldi festészet meghatározó alakja, Tornyai János több mint félszáz, döntően magántulajdonban lévő képéből nyílik meg emlékkiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.
A tárlat illeszkedik a Reök-palota nyári kiállításainak sorába, ahol minden esztendőben - a Szegedi Szabadtéri Játékok időszakában - magángyűjtemények a nagyközönség számára ritkábban látható kincseit mutatják be a nagyközönségnek - mondta el Nátyi Róbert művészettörténész szerdán, a tárlat sajtóbejárásán.
   
A szecessziós palota négy emeleti termében látható festmények sorsa regénybe illő, Tornyai János halála után hagyatéka körül ugyanis vita alakult ki családja és Hódmezővásárhely között. Özvegye az 1930-as évek végén több mint hétszáz képét rejtett el egykori műtermében, a festmények csak a nyolcvanas években kerültek elő egy átalakításkor - közölte a tárlat kurátora.
   
A tárlaton látható képek többsége az alföldi piktúra nemes hagyományait folytató, Hódmezővásárhely és Mártély környékét megörökítő tájkép az 1910-es, 1920-as évekből. Ezt egészíti ki néhány - a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumtól kölcsönzött - tájkép és akt. 
   
Tornyai János festészetében a magyar hagyományokat és a modernizmust tudta ötvözni. Néhány ecsetvonással megfestett, drámai töltetű képei az alföldi táj erejét, a felszabaduló energiáját jelenítik meg - fogalmazott a művészettörténész.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés