bezár
 

art&design

2013. 07. 22.
Múzeumi tárlatvezetések az Uránia mozivásznán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Manet, Munch és Vermeer nagyszabású életmű-kiállításait, valamint Pompeji egykor virágzó kultúráját mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház július 30-án induló képzőművészeti vetítéssorozata, amely külföldi múzeumok tárlatait hozza el a magyar közönségnek.
A neves művészettörténészek által vezetett múzeumi körséták a londoni Royal Academy of Arts, a National Gallery, a British Museum és az oslói Munch Museum tárlatain kalauzolják végig a nézőket - közölte a budapesti filmszínház hétfőn az MTI-vel.
   
A sorozat első epizódja július 30-án a londoni Royal Academy of Arts Manet: Portraying Life című kiállítását mutatja be, amely az első életmű-igényű Manet-kiállítás volt Nagy-Britanniában.

A tárlat Európából, Ázsiából és Amerikából kölcsönzött több mint 50 festményt vonultatott fel, köztük a Zene a Tuilériák kertjében, az Olympia és a Reggeli a szabadban című alkotásokat. Az ismert művek mellett megjelentek a korabeli Párizs mindennapi életét újszerű, modern módon megragadó társadalmi portrék is.
    
Edvard Munch eddigi legátfogóbb kiállításáról készített filmet vetítenek augusztus 30-án: a több mint kétszáz képet felvonultató tárlatot a művész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezte az oslói Nemzeti Múzeum és a Munch Múzeum. A tárlat bemutatja az alkotó teljes munkásságát, szélesebb rálátást engedve kevéssé ismert, ám rendkívül gazdag életművére.
   
A mintegy 2000 évvel ezelőtti virágzó gazdasági központ, Pompeji és az apró tengerparti falucska, Herculaneum otthonait és lakóinak életét rekonstruálja a londoni British Museum Élet és halál Pompejiben és Herculaneumban című kiállítása, az erről készült filmet szeptember 20-án tekintheti meg a közönség.
 
A tárlatvezetésen - amelynek házigazdája Neil MacGregor, a British Museum vezérigazgatója - elismert szakemberek nyilatkoznak, korabeli zenei, irodalmi művek és kortárs beszámolókból vett részletek hangzanak el, emellett fikciós felvételeket is láthatnak a nézők az egykori Pompejiről és Herculaneumról.
   
A vetítéssorozat utolsó epizódja október 29-én a londoni National Gallerybe kalauzolja a nézőket, ahol életmű-kiállítással tisztelegnek Johannes Vermeer előtt. Az alkotó munkásságából mindössze harmincegynéhány festmény maradt ránk, a neves brit intézmény kurátorai ezek közül a zenével kapcsolatos műveket válogatták ki a kiállításra.

Ebben a filmben válnak első alkalommal közkinccsé a legújabb kutatási eredmények Vermeer műveinek keletkezéstörténetéről, az általa használt anyagokról és technikákról. A tárlatvezetés azoknak a Vermeer-rajongóknak szól, akik nemcsak a művekről, hanem az őket alkotó titokzatos festőgéniuszról is többet szeretnének megtudni.
A tárlatvezetéseket angol nyelven, magyar felirattal vetítik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés