bezár
 

art&design

2013. 07. 22.
Megkerült a fehéregyházi Petőfi-emlékmű egyik ellopott bronztáblája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A segesvári rendőrség megtalálta a fehéregyházi (Albesti) Ispán-kútnál álló Petőfi-emlékmű lefeszített bronztábláinak egyikét - közölte az MTI-vel hétfőn Andreea Pop, a Maros megyei rendőrség szóvivője.
A szóvivő közlése szerint azonosítottak egy 45 éves férfit, akit a bronztáblák ellopásával gyanúsítanak, és reményeik szerint a másik ellopott bronztáblát is sikerül visszaszerezni. 
   
Andreea Pop elmondta, a gyanúsított ellen minősített lopás címén folytatnak vizsgálatot. A gyanú szerint az elkövető azzal a szándékkal rongálta meg az emlékművet, hogy a bronzplaketteket színesfémként értékesíti majd. Az emlékmű azon a helyen áll, ahol Petőfi Sándor a feltételezések szerint meghalt. "A bűncselekménynek nem volt etnikai színezete" - jelentette ki a rendőrségi szóvivő.
   
Gáll Ernő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Segesvár-kerületi elnöke az MTI-nek elmondta: a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapta, hogy egy segesvári fémhulladék-begyűjtőnél találták meg a plakettet, a korábban bevitt másik bronztáblát pedig már elvitték a begyűjtőtől. Gáll Ernő hozzátette, a megtalált táblát nem lehet a jelenlegi állapotában visszatenni az emlékműre. A tolvaj ugyanis megpróbálta eltörni, ezért elhajlította és vésővel megrongálta.
   
Az RMDSZ-politikus elképzelhetetlennek tartotta, hogy vasárnapig - a Petőfi feltételezett halálának évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésig - sikerül visszahelyezni a táblákat.
   
A Bem József vezette seregek 1849. július 31-én vívták a segesvári csatát, amelyben Petőfi Sándor is eltűnt. Egy osztrák tiszt leírása alapján valószínűsítik, hogy a költő a Fehéregyháza melletti Ispán-kút közelében halt meg, holtteste pedig tömegsírba került. 
   
Maros megyében az elmúlt évben több magyar emlékművet is megrongáltak fémtolvajok. Tavaly májusban Borsos Tamás egykori városbírónak a marosvásárhelyi vársétányon álló bronz mellszobrát lopták el, februárban pedig Wass Albert marosvécsi (Brancovenesti) síremlékéről feszítették le az író portréját ábrázoló bronzplakettet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés