bezár
 

art&design

2013. 08. 07.
A szőlő és a bor ünnepe Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megemlékeznek Szent Donátról, a szőlőskertek védőszentjéről a hétvégén Győrben a Káptalandombon, ahol egyebek között a Püspökvár tornyának több kiállítása, továbbá a bazilika és a Múzeumház kínál gazdag látnivalót a látogatóknak.
A szőlő és a bor ünnepén egy pohár borra vendégül látják a Győri Egyházmegye hivatalos borából azokat a látogatókat, akik a Püspökvár 209 lépcsőjén felkaptatva feljutnak kilátóba – mondta Szabó Péter, a Győri Egyházmegye 1000 éves szakrális-kulturális örökségét bemutató látogatóközpont turisztikai vezetője az MTI-nek.
   
A torony legmagasabb pontján a város páratlan panorámája fogadja az érdeklődőket, akik rövid ismertetőt is kapnak a borról és a borvidékről. A toronykilátó pénteken és szombaton éjszakába nyúlóan fogadja a vendégeket, akkor a látogatók a város éjszakai fényeiben is gyönyörködhetnek.
   
A Káptalandombon péntektől vasárnapig óránként tárlatvezetést tartanak a barokk jegyében. A helyiek és a várost felkereső turisták egyebek között Zichy Ferenc püspök életéről és munkásságáról hallhatnak. A győri bazilikát építtette át barokk stílusban a barokk püspök, akinek emlékét elnevezésében is őrzi a látogatóközpont.
   
Nyitott kapukkal várja a látogatókat a Káptalanház is. A középkori részleteket őrző klasszicista műemléképület egyebek között az egyházmegye templomi építészetéről ad áttekintést és felvonultatja II. János Pál pápa győri látogatásának emlékeit. A zenekedvelőket szombat este a bazilikába invitálják, ahol Cziglényi László orgonaművész ad koncertet.
   
A Káptalandomb korábban rejtett értékei az Európai Unió és a magyar állam támogatásával a közelmúltban megvalósult fejlesztés eredményeként tárulnak fel az érdeklődők előtt. A Püspökvár tornyát is a beruházás során tették látogathatóvá. Az építmény termeiben kiállítások nyíltak és a bazilikában is kiállításokkal bővültek a látnivalók.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés