bezár
 

art&design

2013. 08. 08.
Kiállítás Szalay Ferencről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szalay Ferenc januárban elhunyt festőművész munkássága előtt tisztelgő kiállítás nyílik augusztus végén Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban.
Nagy Imre múzeumigazgató a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jubileumi, 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat legfontosabb kísérőrendezvényeként megrendezendő kiállítás teljes képet ad a 82 évesen elhunyt művész munkásságáról.

Szalay Ferenc életműve szervesen összekapcsolódik a tárlatok történetével. Már a harmadik kiállításra adott be festményt és a több mint fél évszázad alatt százötven műve szerepelt a vásárhelyi tárlatokon. Munkáját a kiállítás fődíjával, Tornyai-plakettel is elismerték.

A múzeum emeleti termeiben Szalay Ferenc mintegy százötven festményét, grafikáját és néhány plasztikai alkotását láthatja a nagyközönség. A művek az ország különböző közgyűjteményeiből, magángyűjtőktől, valamint a családi hagyatékból érkeznek Hódmezővásárhelyre. A tárlat látogatói a Szalay-művek stiláris és tematikai változásait szemlélve hiteles képet kaphatnak majd a Vásárhelyi Őszi Tárlat koncepciójának és arculatának változásairól.

Tóth Károly művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállításon szerepel a Képzőművészeti Főiskolát 1956-ban Szőnyi István tanítványaként freskófestő szakon elvégző Szalay Ferenc számos korai képe. Bemutatják a hetvenes években megjelent, bensőséges világot ábrázoló enteriőröket éppúgy, mint az ebben az időszakban készült nosztalgikus hangulatú portrékat.

A tárlaton kiemelt helyet kapnak a hatvanas évek eltűnőben lévő paraszti világát, a kollektivizálás okozta tragédiákat ábrázoló képek. A kiállítás anyagát pedig az 1980-as évek végén, az 1990-es években született finom festői értékeket felvonultató, lágyabb alkotások zárják - közölte a művészettörténész.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés