bezár
 

art&design

2013. 08. 09.
Sziget: kísérletek a Múzeumi negyedben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fizikai és kémiai kísérletekkel, szószövőszékkel vagy papírléghajó-készítéssel is próbálkozhatnak a 2013-as Sziget fesztivál Múzeumi negyedének látogatói, akiket tizenöt intézmény sátrai várnak a Fidelio KultúrZóna melletti helyszínen.
Az idei Weöres Sándor-emlékévre utal a száz éve született költő szabad versalkotási technikáját idéző szószövőszék: a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) standján felállított, angol, illetve magyar nyelvű szerkezeteken szótüskék és jelentéssel bíró, színes fonalak segítségével "írhatnak" közös verset a fesztiválozók.
   
A PIM sátrának falán egy mini fotókiállítás kapott helyet Az író is ember címmel. Az archív felvételekről a strandoló Kosztolányi, a cowboyként pózoló Karinthy, a síelő Babits vagy a napozó Móricz néz a betérőkre, akik hat nyelven oldhatnak meg irodalmi és nyelvi kvízeket, valamint stencillel az Olvasni szexi vagy a Reading rocks feliratokat is ráfújhatják pólóikra.
   
Népszerű a stencil a Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza sátrában is, ahol olyan ikonikus képek sablonjai hozzáférhetők, mint például a Robert Capa által a spanyol polgárháborúban készített, A milicista halála című fotóé. Capa-reprodukciókért sem kell messzire menni: a Magyar Nemzeti Múzeum standja az intézmény szeptemberben nyíló, Robert Capa - A játékos című kiállítására építi szigetes programját.
Elsősorban a most futó, Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai - Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című tárlathoz kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös sátrának kínálata.
   
A látogatók luftballon és papír segítségével készíthetnek például a Szinyei Merse által lefestetthez hasonló léghajót, Monet Vízililiomaira emlékeztető textilvirágokat hímezhetnek gyűrűre, vagy akár Egon Schiele stílusában is megrajzolhatják egymás portréját egy átlátszó műanyag lapon.
   
Az Iparművészeti Múzeum is a betérők kézügyességére alapoz: papírfonóműhelyében fülbevalók, karkötők, kitűzők, könyvjelzők és brossok egyaránt készülnek.
   
A Budaörsi Városi Régészeti Múzeum standja a régmúlt világába kalauzolja el a fesztiválozókat. Fapuzzle-okon kirakható Pannonia provincia vagy a Római Birodalom térképe, egy oktatótábla segítségével elsajátítható a rovásírás, míg a honfoglalás korát egy pontosan rekonstruált és berendezett nemezsátor idézi fel.
   
Kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várja a látogatókat a Mobilis Győr - A Felfedezések Háza standja, ahol kiderül, hogyan működik a Cartesius-búvár, vagyis magneto-hidrodinamikus elektrogravitátor, milyen egyszerű anyaggal lehet színteleníteni a jódot, vagy hogy miként hozható létre tűztornádó. A Mobilis sátrában a kísérletező kedvűek felhőt és folyékony szén-dioxidot is készíthetnek, a bátrabbak pedig némi szárazjég segítségével rakétát is fellőhetnek az égre.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés