bezár
 

art&design

2013. 08. 10.
Szász Endre emlékkiállítás nyílik Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szász Endre emlékkiállítás nyílik Kaposváron, a Vaszary Képtárban csütörtökön, a Munkácsy-díjas festőművész tiszteletére emléktáblát is állítanak a nyitónapon.
Tíz éve augusztusban hunyt el Szász Endre festőművész, tiszteletére Kaposvár és a Kaposvárért Közalapítvány állít emléktáblát augusztus 14-én - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A művész 1926-ban született Csíkszeredán. (Az emlékkiállítás megnyitóján Csíkszereda polgármestere is beszédet mond.) Anyai nagyszülei Kaposváron laktak, így éveket töltött a városban a Somssich Pál Gimnázium diákjaként. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után könyvillusztrációival vált ismertté. Legsikeresebb munkái azok a Villon illusztrációk voltak, amelyek lendületes, érzékeny vonalrajzukkal átlépték a kor kötelező naturalizmusát. Omar Khajjam verseihez készített illusztrációs sorozata 1964-ben a londoni British Museum pályázatán a XX. század harminc legszebb könyve közé került. A 60-as évek második felében fordult érdeklődése a grafikáktól a festészet felé. Kidolgozott egy rendkívül virtuóz festőtechnikát festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével. Jellegzetes képi motívumait allegorikus portrék sorozatában dolgozta ki.

Szász Endre a 60-as években elhagyta az országot, majd jó húsz évvel később visszatért Amerikából. A 80-as években tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, és a Hollóházi Porcelángyárral együttműködve, porcelán alapra égetett kompozíciókban kísérletezte ki sajátos világának megvalósítását. A művész a festészet mellett iparművészeti tárgyak tervezésével is bővítette kollekcióját. Az Ajkai Üveggyárban kivitelezett üvegkristályok, továbbá szőnyeg- és bútortervek egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon jellegzetes Szász-féle motívumokkal. A várdai kastély a művész által tervezett bútorokkal, a festményekkel, a látványos műtárgygyűjteménnyel és a gyönyörű parkkal művészetének romantikus kísérőjévé és kiegészítőjévé vált. A kaposvári Vaszary Képtárban rendezett emlékkiállítás e sokrétű életműbe ad betekintést.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés