bezár
 

art&design

2013. 08. 12.
Chagall és Ámos közös kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös kiállításon mutatja be Marc Chagall és Ámos Imre munkásságát szeptember 13-tól a Magyar Nemzeti Galéria (MNG); a francia-orosz mester Az Élet című nagyméretű főművének fogadásához falat is kellett bontani hétfőn az MNG épületében.
Párizsban több mint 300 ezren tekintették meg a Musée du Luxembourg júliusban véget ért Chagall-tárlatát, amelynek egy változata érkezik rövidesen Budapestre - mondta el a falbontás előtt tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Galéria főigazgatója.
   
Baán László hangsúlyozta: a magyarországi kiállításra több, Párizsban nem látható Chagall-festményt is sikerült megszerezni, köztük a művész 1964-ben festett, Az Élet című főművét. A dél-franciaországi Saint-Paul de Vence-ból érkező, háromszor négyméteres vászon fogadásához hétfőn meg kellett nagyobbítani a Nemzeti Galéria A és C épületét összekötő átjárót is.
   
Marc Chagall és Ámos Imre életművében egyaránt központi szerepet játszik sorsuk, vallásuk, zsidó identitásuk; a két festő 1937-ben személyesen is találkozott Párizsban. Míg azonban az orosz zsidóként Franciaországba emigrált művész minden háborút és megpróbáltatást túlélt, Ámos Imre tudatosan vállalta sorsát, így vált a holokauszt áldozatává - emlékeztetett a főigazgató.
   
Kolozsváry Mariann kurátor az MTI kérdésére elmondta, nem csupán a két életút párhuzamai indokolták a Chagall csaknem egész életművét és Ámos Imre legjelentősebb alkotásait áttekintő közös kiállítást. A Chagall - Háború és béke között és az Ámos Imre, a "magyar Chagall" a háború örvényében 1937-1944 címet viselő kettős tárlat ezért festészetük párhuzamosságait is bemutatja.
   
Az orosz-francia mester munkásságát a fiatalkori alkotásoktól a kései, nyolcvanas években festett képekig 65 munkán keresztül tekinti át az MNG kiállítása, míg Ámos Imre képei közül 45-öt láthat majd a közönség 2014. január 5-ig a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
A MI kapcsolata a művészetekkel
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar produkciók nemzetközi piacokon Magyar produkciók nemzetközi piacokon
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés