bezár
 

art&design

2013. 08. 12.
Csütörtöktől Végvári vigasságok Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik és augusztus 20-ig tart a XVIII. Végvári vigasságok Egerben programsorozat, amelyen számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődők.
A rendezvény leglátványosabb eleme az ostrom lesz, amelyet szombaton 18 órakor és vasárnap 11 órakor is előadnak a szereplők a Gótikus palota előtt, illetve a Varkoch-kapunál – mondta Csillag Tamás szervező a hétfői egri sajtótájékoztatón.
   
A Végvári vigasságokat korábban július második felében tartották, idén először rendezik meg augusztusban, közelebb az 1552-es ostrom valós idejéhez. Mivel idén ünneplik Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját, az ostromjáték középpontjába az Egri csillagok cselekményfolyama kerül, bemutatják a regény főbb mozzanatait.
   
A hétvégén a regény más részei is megelevenednek a várban, a török katonák életéről szintén képet kaphatnak a látogatók: a magyar mellett egy török tábort is kialakítanak a szervezők.
   
Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy az 1996-ban indult rendezvénysorozat célja az egri vár hadtörténeti korszakainak bemutatása volt. A bevezető napon, csütörtökön nemcsak a várat, hanem a múzeumot is bemutatjuk, a különböző kiállításokon muzeológusok vezetik végig a látogatókat – emelte ki Szécsényi Orsolya.
   
Az ostrom 38 napját stratégiai játék is bemutatja, este végvári őrtüzeket gyújtanak, és a török-arab kultúrát előadásokkal idézik fel. Ezen a napon mutatják be Dobó István hiteles arcrekonstrukcióját.
   
Péntektől már gyülekeznek a hagyományőrzők, ők a tábori életet tárják a vendégek elé három napon át, számos látványos programmal mutatják be a 16. század végvári életét. Lesznek ezen kívül koncertek, játszóházak, színpadi játékok, és nemcsak a várban, hanem a város több pontján, a belvárosban, az Érsek kertben és a Felsővárosban is rendeznek programokat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés