bezár
 

art&design

2013. 08. 12.
Pénteken temetik Bodó Sándor képzőművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A péceli baptista temető ravatalozójában pénteken vesznek végső búcsút a július végén, 94. évében meghalt Bodó Sándor festő-, szobrász- és éremművésztől.
A szertartás után az elhunyt tiszteletére feleségével, Bodóné Fábián Ilonával közös életmű-kiállítása nyílik a Pekáry-kastélyban, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház rendezésében. A tárlat egyben a művész által kezdeményezett Magyar-Amerikai Művészeti Múzeum tervezett indítása is - tudatta a művész családja hétfőn az MTI-vel.
   
Bodó Sándor 1920-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszeg községben. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán végezte megszakításokkal 1941-1942-ben, valamint 1945-től 1948-ig. Mesterei Leszkovszky György, Diósy Antal és Konecsni György voltak. 1957-ben feleségével együtt az egyesült államokbeli Nashville-ben telepedtek le, ahol művészeti iskolát nyitottak.
   
Bodó Sándor a festészet mellett restaurálással foglalkozott, és szobrokat, érmeket, faliszőnyegeket is készített. Munkáit több amerikai nagyvárosban mutatta be, sok helyen díjat is nyert. A '70-es évektől lovas képeket és az amerikai történelem eseményeit megörökítő műveket festett.
   
A művész részt vett a Mátyás-templom restaurálásában. 1999-ben feleségével hazatért, és Bodó Művész Szalon néven kiállítótermet nyitottak. Munkái a Hadtörténeti Múzeumban, a Nemzeti Múzeumban, Esztergomban és Nashville-ben találhatóak.
   
Bodó Sándort 2013-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar produkciók nemzetközi piacokon Magyar produkciók nemzetközi piacokon
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés