bezár
 

art&design

2013. 08. 12.
Pénteken temetik Bodó Sándor képzőművészt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A péceli baptista temető ravatalozójában pénteken vesznek végső búcsút a július végén, 94. évében meghalt Bodó Sándor festő-, szobrász- és éremművésztől.
A szertartás után az elhunyt tiszteletére feleségével, Bodóné Fábián Ilonával közös életmű-kiállítása nyílik a Pekáry-kastélyban, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház rendezésében. A tárlat egyben a művész által kezdeményezett Magyar-Amerikai Művészeti Múzeum tervezett indítása is - tudatta a művész családja hétfőn az MTI-vel.
   
Bodó Sándor 1920-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszeg községben. Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán végezte megszakításokkal 1941-1942-ben, valamint 1945-től 1948-ig. Mesterei Leszkovszky György, Diósy Antal és Konecsni György voltak. 1957-ben feleségével együtt az egyesült államokbeli Nashville-ben telepedtek le, ahol művészeti iskolát nyitottak.
   
Bodó Sándor a festészet mellett restaurálással foglalkozott, és szobrokat, érmeket, faliszőnyegeket is készített. Munkáit több amerikai nagyvárosban mutatta be, sok helyen díjat is nyert. A '70-es évektől lovas képeket és az amerikai történelem eseményeit megörökítő műveket festett.
   
A művész részt vett a Mátyás-templom restaurálásában. 1999-ben feleségével hazatért, és Bodó Művész Szalon néven kiállítótermet nyitottak. Munkái a Hadtörténeti Múzeumban, a Nemzeti Múzeumban, Esztergomban és Nashville-ben találhatóak.
   
Bodó Sándort 2013-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés