bezár
 

art&design

2013. 08. 13.
Koronázási Ünnepi Játékok Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koronázási szertartásjáték, óriásbábokkal színesített történelmi felvonulás és az István király életútját bemutató, fénnyel a falakra vetített történelmi képregény is szerepel a Koronázási Ünnepi Játékok színes programjában, amelyet hétvégén rendeznek meg Székesfehérváron.
Az István című szertartásjáték hétfő esti főpróbája előtt Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy az idei Szent István Emlékév kiemelkedően fontos rendezvénysorozata közeleg. Az emlékév megálmodásakor az volt a szándékuk, hogy a várost minden fehérvári és minden történelem iránt fogékony ember számára a nemzet történelmi fővárosaként mutassák be - tette hozzá.
   
Úgy vélte, a hétvégi programok magas művészi színvonalon mutatják be, hogyan létezett Székesfehérvár majd ezer esztendővel ezelőtt. A lelkekben újjá kell építeni a királyi bazilikát, aminek célegyenesébe fordultunk - fogalmazott.
   
Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója közölte: olyasmire készülnek, ami az ország nyilvánosságát érdekli. A szertartásjátékkal kapcsolatban kiemelte: Európa egykor legfantasztikusabb bazilikájának helyén készíthettek előadást, amelyet most színpadon próbálnak újjáépíteni.
   
A produkcióval kapcsolatban megjegyezte, hogy Szent István koronázási szertartását eredeti alapokra helyezték, középkori nyelvet használnak. A színdarabot az ország legnagyobb, a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadán adják elő, s összesen 220 résztvevője van a darabnak, amelyet Szikora János rendezett.
   
Istvánt Varju Kálmán, Asztrikot Tordy Géza, a püspököket Trokán Péter és Lábodi Ádám játssza. A szertartásjátékban közreműködik az Alba Regia vegyeskar, a Primavera vegyeskar, a Kodály Zoltán Általános Iskola vegyeskara, az Alba Regia táncegyüttes és hangfelvételről az Alba Regia szimfonikus zenekar is.
   
Az augusztus 17-18-i előadásokra minden jegy elkelt, ezért a szervezők beiktattak egy augusztus 16-i nyilvános főpróbát is, amelyre még vásárolhatók belépők.
   
A szertartásjáték mellett mindkét nap lovas és gyalogos hagyományőrzők bemutatói, zászlóforgatók, valamint a királyi óriásbábok és a Szabad Színház zenés utcaszínházi játékai lesznek láthatók a belvárosban. Esténként megnyílik a Fény utca, ahol impozáns illusztrációk alapján készülő animációs történet elevenedik meg a belvárosi épületek falain: a Képes Krónika, a Magyar Anjou legenda és Vásári Miklós érsek kódexének képanyagát feldolgozva, monumentális méretekben, 1200 négyzetméteren mutatják be az államalapító Szent István király életének epizódjait.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés