bezár
 

art&design

2013. 08. 14.
Ünnepi programsorozat Szentgotthárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg a várossá alapítás 830., valamint a várossá válás 30. évfordulójáról péntektől Szentgotthárdon.
Idén lesz 120 éves a település gimnáziuma, amelyet a szentgotthárdi polgárok Széll Kálmán miniszter támogatásával építettek fel, és 110 éves jubileumát ünnepli az első segélyző alapítvány is, amelyet a jó tanuló, de szegény sorsú gyermekekért hoztak létre. Éppen száz esztendővel ezelőtt adták át a város mai napig moziként üzemelő épületét is.
    
Huszár Gábor (független) polgármester az MTI-nek elmondta: az évfordulókra büszkék lehetnek a szentgotthárdi polgárok, a történelmi emlékeket írásos dokumentumok bizonyítják, amelyekben az olvasható, hogy a várost 1183-ban III. Béla király alapította.

Francia cisztercita szerzeteseket telepített Szentgotthárdra, monostort építtetett, amelyet Szent Gotthárd hildesheimi püspökről neveztek el. A monostor mellett majorság is létesült, ahol 1350-ig virágzott a feudális rendszerű gazdálkodás. 
   
Augusztus 20-án Szentgotthárd arcai címmel fotókiállítás nyílik a színház aulájában, a város főterén pedig kulturális műsorokat mutatnak be. A város vezetői pályázatot hirdettek Szentgotthárd tortája elkészítésére is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés