bezár
 

art&design

2013. 08. 14.
Emléktábla Szász Endre festőművésznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát állítottak Szász Endre (1926-2003) Munkácsy-díjas festőművésznek Kaposváron.
A Csíkszeredán született, ám anyai nagyszülei révén a somogyi megyeszékhelyhez is kötődő, majd a halála előtt évtizedben a Kaposvárhoz közeli Várdán élő művész tiszteletére a város önkormányzata és a Kaposvárért Közalapítvány állíttatta az emléktáblát, amelyet Bara Barnabás csíkszeredai szobrászművész készített.
  
A Szász Endrét ábrázoló dombormű szerdai avatásán Antal Attila, Kaposvár testvérvárosa, Csíkszereda alpolgármestere egyebek mellett azt hangsúlyozta: millió szál köti össze Kaposvárt és Csíkszeredát, az egyik közülük éppen a Munkácsy-díjas művész. 
   
A csíkszeredaiak Kaposvárnak köszönhetik Szász Endre megszerettetését, hiszen a művész szülővárosában 2005-ben megrendezett kiállításon fedezhették fel maguknak Szász Endre munkásságát - emelte ki az alpolgármester. 
   
"A rendkívüli ember és művész rendkívüli életútja, hagyatéka, kedves és közvetlen ajándék csíkszeredaiaknak és kaposváriaknak egyaránt, egy híd, amelyet kirajzol Szász Endre életrajza, amelyet építenünk kell, amelyen járnunk kell" - fogalmazott Antal Attila.
   
Szép Tamás, a Kaposvárért Közalapítvány ellenőrző bizottságának elnöke arról beszélt, hogy már régóta tervezték egy emléktábla állítását, amely most, Szász Endre halálának 10. évfordulóján vált valóra.
   
"Méltó és illő, hogy a Csíktól Somogyig ívelő életpályát szimbolizáló szivárványhíd másik pillére, Kaposvár, ahol végső nyughelyet talált, hasonló módon tisztelje meg emlékezetét" - fogalmazott Szép Tamás, utalva arra, hogy a festőművész szülővárosában 2005-ben már "megelőzték" Kaposvárt egy emléktábla állításával. 
   
Az emléktáblán Szász Endre arcképe felett a festőművész egy gondolata is olvasható: "A halhatatlanság a képek dolga, nem az enyém".
   
Szász Endre a Somssich Pál Gimnázium diákjaként éveket töltött Kaposváron. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után könyvillusztrációival vált ismertté. A 60-as években elhagyta Magyarországot, az évtized második felében érdeklődése a grafikáktól a festészet felé fordult. Kidolgozott egy rendkívül virtuóz festőtechnikát festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével. Jellegzetes képi motívumait allegorikus portrék sorozatában dolgozta ki. Jó húsz évvel később, Amerikából visszatérve tovább folytatta ikonikus portrésorozatát, porcelán alapra égetett kompozíciókat és üvegkristályokat tervezett. A jellegzetes Szász-féle motívumokkal készült munkáinak egész sorozata jelent meg a hazai műpiacon. 
   
A sikeres és népszerű képzőművész sokrétű életművébe szerdától a kaposvári Vaszary Képtárban megrendezett emlékkiállítás ad betekintést. A tárlat október 27-ig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés