bezár
 

art&design

2013. 08. 14.
Kétszázötven alkotás a balatonfüredi aukción
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 250 alkotásból, klasszikus és 20. századi modern, valamint kortárs művekből tartanak szombaton aukciót Balatonfüreden. A festményekből, ezüstökből, plakátokból, Zsolnay-kerámiákból és szobrokból kiállítás is nyílt a Vaszary Villában, a tárlat augusztus 18-ig tekinthető meg.
Az augusztus 1-jén nyílt kiállításon látható többek között Rippl-Rónai József, Barabás Miklós, Csók István, Egry József és Vaszary János alkotása is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
   
A Pintér Aukciósház harmadszor van jelen a Balaton-parton; a cég Magyarországon úttörőként kívánja meghonosítani azt a Nyugat-Európában már bevezetett gyakorlatot, hogy az üdülőhelyeken a magas művészet és a jótékonysági estek is képviseltessék magukat a hagyományos nyári programok mellett. Az augusztus 18-i aukció bevételének egy részéből a balatonfüredi, 19 speciális nevelést igénylő gyermek oktatását végző Fekete István Általános Iskolát segítik - közölték a szervezők.
   
Tájékoztatásuk szerint a legolcsóbb műtárgy kikiáltási ára 8000, a legmagasabbé pedig 25 millió forint. Ez utóbbi egy igazi különlegesség: Vaszary János Balatoni evezősök című olajfestményére licitálhatnak majd a gyűjtők.
   
Várhatóan felkelti majd az érdeklődést Rippl-Rónai József pasztellje; az önarckép licitje 3,8 millió forintról indul, míg egy másik pasztelljének, a Siófoki villa kertje című képnek a kikiáltási ára 1,3 millió forint. Egry József Derül címet viselő, 1941-ben készült, a Badacsonyt ábrázoló olajpasztell-papír alkotásáért 5,5 millió forintról indul a licit, míg Barabás Miklós Nemes úr és nemes hölgy című portrépárjának kikiáltási ára 560 ezer forint.
   
A kiállítás különlegességei közé tartozik Borsos Miklós Bubáról készült márvány fejszobra 1941-ből, valamint még három mű Egrytől: egy nagyméretű, 1938-as badacsonyi kép, egy 1935-ös önarckép, valamint egy szobor. Egry József életében két szobrot alkotott, az egyiket édesanyjáról, a másikat magáról, a Napba néző című mű alakjában - ez utóbbit szerezték meg a szervezők. Az alkotás 1967-ben volt utoljára látható kiállításon.
   
Az árverést Saphier Dezső, a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének alelnöke fogja vezetni.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés