bezár
 

art&design

2013. 08. 19.
Gyimesbükkön szobrot állítottak Sebő Ödön főhadnagynak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Erdély keleti határán fekvő Gyimesbükkön szombaton szobrot állítottak Sebő Ödön főhadnagynak, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész édesapjának, aki 1944 őszén csapatával három hétig feltartóztatta a benyomuló szovjet erőket.
A Hargita népe című napilap hétfői számában közölt beszámoló szerint a gyimesbükki Deáky panzió kéthektáros területén felállított bronz mellszobor, Csák Attila pátyi szobrászművész alkotása kizárólag magánadományokból készült el. 
   
A szoboravatón Soltész Gyula, a vitézi rend főszéktartója beszélt Sebő Ödön és csapata ellenállásáról. Elmondta, hogy az kétszázezer német és magyar katona visszavonulására teremtett lehetőséget.
   
A Székelyhon című portál közlése szerint Sebő Ferenc a szoboravatón felidézte, édesapját élete utolsó éveiben tudta rávenni, hogy megírja háborús visszaemlékezéseit. Az ezekből készült A halálraítélt zászlóalj (Gyimesi-szoros, 1944) című könyvet azért is fontosnak tartotta, mert - mint elmondta - a gyimesi harcokról kevés dokumentum maradt fenn. 
   
Sebő Ferenc háláját fejezte ki azért, hogy a gyimesiek ápolják édesapja emlékét.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés