bezár
 

art&design

2013. 08. 19.
Savaria Történelmi Karnevál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz helyszínen több száz program várja a látogatókat a Savaria Történelmi Karneválon, Közép-Európa egyik legnagyobb jelmezes-historikus rendezvényén, amely csütörtökön veszi kezdetét Szombathely Fő terén.
Az augusztus 25-ig tartó karneválon a látogatók egy különleges időutazás részeseivé válhatnak, ahol a 2000 éves történelem, a művészetek, és a hagyományok találkoznak - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
   
A jelmezes felvonulást szombat este a belvárosban rendezik: a résztvevők felidézik a város római alapítóinak öltözeteit, a honfoglaló magyarok viseleteit, illetve a reneszánsz és barokk kor pompázatos ruháit. 
   
Az ókori tartományi székhely - ma a Történelmi Témapark - falai között találkoznak egymással a különböző korok harcosai, katonái, lovagjai és házuk dolgos népei. A történelmi paletta az 1. századi kelta, római és dák harcászattól egészen a 18. századi nemesi bandériumok hadviseléséig terjed. A belváros a középkori vásári hangulatot idézi fel, a jelenlegi Fő téren tartották évszázadokon át a szombathelyi heti és országos vásárokat.  
   
A karneváli sokadalomban lesz rabszolgavásár és háremrablás, gólyalábasok, mutatványosok, zászlóforgatók és tűz zsonglőrök fokozzák a jó hangulatot. A Mediterrán udvarban és a Keleti bazárban akusztikus zenei produkciók, és táncbemutatók várják a látogatókat. A város múzeumai attraktív programokkal csatlakoznak a karneválhoz. A fesztivál újdonsága lesz a Zrínyi utcában kialakított Zsidó udvar és bazár, ahol előadásokkal, koncertekkel és sok-sok érdekességgel várják a résztvevőket.  
   
A Városháza előtti téren a Rábaköz mutatkozik be, Savaria polgárai és a városba látogató vendégek megismerhetik a térség remek tájételeit, itókáit, kézműves termékeit, népművészeti hagyományait és kulturális értékeit.
   
A gyermekeket furfangos vetélkedők, ókori és középkori játékok, kézműves műhely várja a Kalandparkban, a Gyöngyös-patakon kenuzásra is lesz lehetőségük. Az ország minden tájáról érkeznek kézművesek és legszebb portékáikat kínálják a karneválozóknak, a Borok Utcájában pedig a legkiválóbb borászatok nedűit kóstolhatják meg a karneválozók. 
   
A rendezvény idei összköltségvetése mintegy 120 millió forint. A vasi megyeszékhely önkormányzata 45 millió forinttal járul hozzá a költségekhez, a fennmaradó összeget az alapítvány bevételeiből, az NKA pályázati forrásaiból és a szponzorok hozzájárulásaiból finanszírozták.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés