bezár
 

art&design

2013. 08. 20.
Szoborpark Balatonalmádiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztus 20-án, Szent István ünnepén nemzetünk megmaradására emlékezünk, s ennek legfontosabb üzenete, hogy erősek, Európa részesei és alakítói vagyunk - mondta Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a Kézfogás Európa Szoborpark avató ünnepségén hétfőn Balatonalmádiban.
Az államtitkár szerint Szent István életművének legfontosabb tanulsága, hogy a kereszténység felvételével, a független Magyarország létrehozásával kijelölte Magyarország jövőjét és útját Európában.
Hozzáfűzte: az Európa Szoborpark létrehozása méltó módon hozzájárul ahhoz, hogy államalapítónkra, Szent Istvánra emlékezzünk. 
   
A szoborpark nemcsak a balatoni térséget erősíti és gazdagítja, hanem Magyarországot és Európát is, hiszen itt Európa képzőművészetének színe-java jelenik meg - mondta Kontrát Károly.
   
Úgy vélte, Balatonalmádi a szoborpark létrehozásával fontos célját teljesíti: a balatoni térség képzőművészeti központjává válhat.
   
Keszey János (Fidesz-KDNP), Balatonalmádi polgármestere beszédében felidézte: a szoborpark létrehozásához a balatonalmádi önkormányzat LEADER pályázaton 2011-ben 35,6 millió forintot nyert, az önkormányzat ehhez 14 millió forint önrészt biztosított; a köztéri alkotásokat az Európai Unió tagállamaiból, testvér településekről és hazai kortárs művészektől szerzi be a város.
   
A polgármester szólt arról is, hogy a művészek térítésmentesen adták Balatonalmádinak a szobrokat, s többen a szállítás költségét is átvállalták. Ezért az önkormányzat évente egy-egy felajánló ország kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját két-három napos ünnepség keretében mutatják be a Balaton-parti városban - tette hozzá. 
   
Eddig 42 szobor érkezett Balatonalmádiba Európai országaiból (így például Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Finnországból, Szlovákiából, Szlovéniából), a tervek szerint végül 54 szobor áll majd az Szent Erzsébet ligetben.
   
A szoborparkot Meixner Etelka, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tervező művészének a parkban felállított szobrának leleplezésével avatta fel Kontrát Károly, Keszey János és Simon Attila, a manufaktúra igazgatója,
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés