bezár
 

art&design

2013. 08. 22.
Megnyílt a mohácsi Busóudvar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Busóudvar Mohácson, a létesítmény a nemzetközi hírű busójárás hangulatából ad ízelítőt a látogatóknak.
Bugarszki Norbert, az udvar és a helyi önkormányzat pénzügyi vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta: a hivatalos átadás szeptember végén lesz, a mostani próbaüzemben azonban már fogadják az érdeklődőket.
   
A Busóudvar alapkövét tavaly szeptemberben helyezték el a Vörösmarty utca 1. szám alatt. A telken épült fel az a mintegy 400 négyzetméteres, U-alakú, árkádokkal szegélyezett ház, amelyhez szabadtéri rendezvényekhez szükséges tér és parkoló tartozik.

A Busóudvarban busóöltözékek és a hagyományőrzők által használt kellékek láthatók, a hangulatot pedig a busók máglyáját idéző fényjáték fokozza.
   
Bugarszki Norbert hozzátette: a vendégek az oda települt kézművesek révén megismerkedhetnek a maszkfaragással, a sokác babák, egyedi ruhák és kerámiák készítésével. A létesítményben később étterem is nyílik, a szükséges engedélyek beszerzése már folyamatban van.
   
Az önkormányzat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 608 millió forintos Busóudvar-beruházás 393 millió forint európai uniós és hazai támogatással valósul meg. A cél, hogy azok számára is bemutassák a busójárást, akik nem a fesztivál idején, hanem az év más időszakában érkeznek Mohácsra.
   
A busójárást, a baranyai horvátok farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.
   
A 2009-ben a világ szellemi kulturális örökségének listájára felkerült népszokás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt, valamint a turistákat.
   
Az idei télűző fesztivál főbb programjaira a szervezők becslése szerint mintegy 80 ezren voltak kíváncsiak a 20 ezer lelkes Duna-parti városban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés