bezár
 

art&design

2013. 08. 29.
A horvát kultúra tárgyai a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A horvát népi kultúra eddig kiállításon soha nem szerepelt tárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást a Néprajzi Múzeum szeptember 11-től.
A Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című tárlatot, amelyet több ezer tárgyból válogattak, Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozása alkalmából rendezik meg.

Kerezsi Ágnes muzeológus, a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek elmondta: az anyag a Néprajzi Múzeum 1872 és 1920 között létrejött kollekciójára támaszkodik. Egyrészt az Európa-gyűjteményre, amelyben a horvátországi horvátok mindennapjainak meghatározó tárgyait is őrzik, másrészt betekintést enged a magyarországi horvátoktól származó textíliák, bútorok, gazdasági eszközök világába.

"Olyan közös kulturális régióról van szó, amelyben a két ország határa nem éles kulturális választóvonal" - jegyezte meg a kurátor, utalva a közös történelmi múltra.

A kiállítást bevezető teremben a közös gyökereket mutatják be akvarelleken és műtárgyakon keresztül. A 19-20. század fordulóján a magyarok és a horvátok is felfedezték a népművészetet, mindkét országban elkezdték gyűjteni a népi tárgyakat, eszközöket és például a népi textília mintája megjelent a gyáripari termékeken.

A második és a harmadik teremben Horvátország egyes tájegységeinek műtárgyait mutatják be régiók szerint. Foglalkoznak az Adria régióval, vagyis Dalmáciával, a Dinári kulturális zónával és a szlavóniai Pannon kulturális régióval. Az egyes tájegységekre jellemző textíliákat, munkaeszközöket, tárgyakat, korabeli, századfordulós fotográfiákat, hangszereket és zenei felvételeket, valamint bútorokat, kerámiákat mutatnak be. A 19. század végén megindult turizmust szemlélteti az a plakát, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár adott kölcsön a tárlatra és az abbáziai fürdőéletet propagálja.

A negyedik teremben gyűjtötték össze a magyarországi horvátság népi kultúrájának tárgyait. Bosnyákok, sokácok, rácok, bunyevácok textíliái, kerámiái, munkaeszközei sorakoznak a tárlaton.

Kerezsi Ágnes megjegyezte, hogy pannon hímzések, csipkék, filigrán - vékony arany vagy ezüst drótból készült - ékszerek, puskák, jatagánok, vagyis török kardok is színesítik a tárlatot. Mivel több ezer, eddig pincében, szekrények mélyén lappangó tárgyból álló kollekcióról van szó, a tárlat ideje alatt folyamatos vetítés lesz a ki nem állított műtárgyakból.

A kiállítás a jövő év március végéig látható a Néprajzi Múzeumban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés