bezár
 

art&design

2013. 08. 29.
Munkácsy-kiállítás nyílik jövőre Sanghajban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy Munkácsy Mihály és az előző századforduló magyar festészetét bemutató, nagyszabású, 2014-es sanghaji kiállítás megrendezéséről írtak alá megállapodást a Szépművészeti Múzeum és a sanghaji Kínai Művészeti Múzeum vezetői csütörtökön Budapesten.
Nemcsak Kína, hanem a világ egyik legfontosabb metropoliszában lehet jelen a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb periódusa - hangsúlyozta az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása előtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László beszámolója szerint 2014. október 1. és december 31. között a Munkácsy Mihály és kora címet viselő tárlaton a 19. század utolsó harmada magyar művészetének java mutatkozik be, mintegy száz festményen keresztül. A kiállításban Munkácsy alkotásai mellett többek között Mednyánszky László, Szinyei Merse Pál, Hollósy Simon, Mészöly Géza, Koszta József, Fényes Adolf és Csók István munkái is helyet kapnak.

Li Lei, a Kínai Művészeti Múzeum főigazgató-helyettese intézményét bemutatva elmondta, hogy a 2010-es sanghaji világkiállítás kínai pavilonjának átalakítása révén létrejött múzeum mára Kína egyik legfontosabb művészeti intézményévé vált.

Az 1950-es években Munkácsy művészetét már bemutatták Kínában, a magyar festő akkor nagy hatást gyakorolt a kínai realista művészet fejlődésére. Mára ismét időszerűvé vált egy Munkácsyt és korát bemutató kiállítás megrendezése, amely hozzájárulhat a magyar művészet jobb megismeréséhez Kínában - jegyezte meg, hozzátéve: remélhetőleg a közeljövőben Magyarországon is nagykiállításon mutatkozhat be a kínai képzőművészet.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a kínai-magyar kulturális kapcsolatokat 2010 óta különös intenzitás jellemzi, és a két népben a nagy földrajzi távolság ellenére kölcsönös érdeklődés mutatkozik egymás kultúrája iránt.

Ezt több nagyszabású kiállítás is bizonyítja: 2011-ben a magyar képzőművészet mutatkozott be Pekingben, majd tavaly a Szépművészeti Múzeum közönsége nyerhetett bepillantást a kínai képzőművészet elmúlt évtizedeibe.

Nemcsak a képzőművészet területén lehet jeles eseményekről beszámolni, idén például Hudecz László-emlékévet tartanak Sanghajban, és rövidesen magyar kulturális intézet nyílik Pekingben, illetve kínai kulturális központ Budapesten - emelte ki Hammerstein Judit.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés