bezár
 

art&design

2013. 08. 29.
Medvegyev és Putyin bugyiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Politikai menedéket kért Franciaországban az orosz államfőt és kormányfőt női fehérneműben ábrázoló orosz festő. Ezt maga Konsztantyin Altunyin közölte csütörtökön.
A 45 éves művész attól tart, hogy Oroszországban eljárást indítanak ellene, holott ő - mint mondta - azt hitte, hogy az orosz vezetőknek van humorérzékük. Altunyin amint megtudta, hogy a rendőrség elvitte a képeket, azonnal repülőjegyet vásárolt, és elhagyta Oroszországot. Felesége és kétéves kislánya Szentpéterváron maradt. Az asszony egy orosz internetes közösségi oldalon kért segítséget férje párizsi tartózkodásához.

A festő 2011 szeptemberében határozta el, hogy elkészíti Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev karikatúráját, amikor a két vezető orosz politikus bejelentette, hogy helyet cserélnek. Medvegyev államfő, Putyin kormányfő volt akkor, és ezeken a posztokon 2012-ben váltották egymást. "Ez egy teljesen ártatlan irónia. Jó móka volt, egy klasszikus témát használtam fel" (két nőt, aki egymást fésüli) - magyarázta Altunyin.

A rendőrség több orosz politikus portréját is lefoglalta hétfőn egy razzia során Szentpéterváron, a Hatalom múzeuma nevű művészeti galéria kiállításáról Vitalij Milonov, az orosz nagyváros közgyűlési képviselőjének feljelentése alapján. A politikus szerint az Uralkodók című kiállításon közszemlére tett képek pornográfok és törvénybe ütközően megsértették a hatalom képviselőit.

Az egyik portrén maga Milonov karikatúrája is látható szivárványszínű zászló előtt. A politikus országszerte ismertté vált a homoszexualitás elleni kampányáról. Ő kezdeményezte a szentpétervári törvényhozásban annak a jogszabálynak az elfogadását, amely megtiltja és bünteti a homoszexualitás propagandáját a kiskorúak körében. Azóta országos szinten is elfogadtak egy ilyen jogszabályt az orosz parlamentben.

Az Uralkodók című kiállítást bezárták a Nyevszkij proszpekten lévő galériában, és a rendőrség vizsgálatot indított. Oroszországban akár egy év börtönnel is büntethetik a hatalmon lévők megsértését.

Szentpéterváron rendezik szeptember 5-6-án a G20-ak csúcstalálkozóját. Az Uralkodók kiállítás is a világ állam- és kormányfőinek érkezése alkalmából nyílt a sajtó szerint.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés