bezár
 

art&design

2013. 09. 07.
Változhat a múzeumi törvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené az L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által a múzeumi törvényhez beterjesztett módosító javaslat.
"Már jó ideje beszélünk arról, hogy a vidéki múzeumokat, kiállítóhelyeket kell erősíteni azokkal a gyűjteményi elemekkel, amelyek adott esetben tőlük származnak, onnan kerültek el más intézmények központi raktáraiba, ahol nincsenek kiállítva" - beszélt az MTI-nek a módosító indítvány beterjesztésének okairól L. Simon László.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke hozzátette: a budapesti múzeumok tele vannak olyan műtárgyakkal, amelyeket valamikor átszállítottak a fővárosba, de az állandó kiállításokba nem kerültek be, csak alkalmanként kerülnek elő, időszaki tárlatokhoz.

"Ha ezek a tárgyak az eredeti gyűjtési helyükre térnének vissza, az ottani állandó kiállításokban helyet tudnának kapni. Itt nemcsak klasszikus értelemben vett múzeumokról van szó: ezzel a fertődi vagy más állami tulajdonban lévő kastélyok berendezéséhez is nagy mértékben hozzá lehetne járulni. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély berendezésekor például egy nagy budapesti múzeumban találtak meg egy olyan festményt, amelyet valamikor onnan szállítottak el" - érvelt.

A módosító javaslat szerint ezért a kultúráért felelős miniszter - a nemzeti kulturális érdekre figyelemmel és a széleskörű hozzáférés céljait szem előtt tartva - határozott időre kijelölheti a muzeális intézmény alapleltárában szereplő, állami tulajdonban lévő kulturális javak őrzési vagy bemutatási helyét.

Sok kérdésben természetesen a miniszter hozza meg már most is a formális öntést, de ezt nyilvánvalóan szakmai javaslatok alapján teszi - hangsúlyozta a beterjesztő.

L. Simon László és Gyimesi Endre indítványa könnyít a múzeumok, országos vagy megyei könyvtárak, valamint közművelődési intézmények vezetői kinevezésének feltételein is: amennyiben a pályázónak nem lenne meg az előírt képesítése, azt a kinevezést követő két éven belül megszerezheti.

L. Simon László szerint a módosításra a szakemberek kis száma miatt van szükség. "Hihetetlen kevés olyan személy van az országban, aki egyszerre megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket joggal támaszt egyrészt a szakmai, másfelől a fenntartói oldal, aki egy személyben kiváló tudós és képes egy intézményt vezetni" - fogalmazott a szakpolitikus.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Jonathan Levine: Csekély esély
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés