bezár
 

art&design

2013. 09. 09.
Kiállítással ünnepel a 40 éves szentendrei Vajda Lajos Stúdió
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vajda Lajos Stúdió (VLS) fennállásának 40. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás pénteken a szentendrei MűvészetMalomban Miafene címmel - mondta el az MTI-nek Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész, a stúdió elnöke.
Vincze Ottó hangsúlyozta: a jubileumi kiállítás nem a 2002-es nagy, Műcsarnok-beli összefoglaló megismétlése, hanem az elmúlt tíz év bemutatása. A mostani kiállítás vezérgondolata, hogy miképp jelent meg az elmúlt tíz évben a VLS külön entitásként a hazai kortárs művészetben és hogyan kapcsolódott be a térség kortárs művészeti diskurzusába.

Történetüket felidézve a stúdió elnöke elmondta: a VLS históriája egy több korszakra és generációra tagolható történet, amely a tiltott-tűrt időszaktól ér el napjainkig.

A kezdeteket jellemezve úgy fogalmazott: az alternatív csoportosulás elutasította a konvencionalizmust, 1970-es, 1980-as évekbeli művészetük pedig egyaránt jellemezhető a szürreális, dadaista orientációval, valamint a szentendrei festészeti hagyományban gyökerező, geometria alapú, konstruktív festészettel és szobrászattal.

Az alapító tagok között találni az azóta elhunyt Matyófalvi Gábor (1947-1990) szobrászművészt, Aknay János Kossuth-díjas festőművészt, Holdas György Munkácsy-díjas szobrászművészt vagy ef Zámbó István Munkácsy-díjas festőművészt.

"A kilencvenes évek második felében azután úgy tűnt, hogy már-már a múlté a csoportosulás, azonban újra egy nagyon izgalmas, dinamikus időszak következett" - fogalmazott.

A harmincadik évfordulót követő korszak aktivitását jelzik egyebek mellett a Gödörben tartott kiállítások vagy a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi kollektív tárlatok. De nemcsak új művek születtek, hanem új tagok is jelentkeztek, főleg a legfiatalabb korosztályból és újfajta művészetlátással is gazdagodott az egyesület.

Vincze Ottó kiemelte: a művészeti formáció működése azért is egyedülálló, mert a mai kurátori rendszerben a VLS önmaga kurátoraként lép fel, olyan közösség, ahol még valódi kapcsolatok vannak a tagok között.

A két helyszínen - a VLS Pinceműhelyben és a MűvészetMalomban - zajló esemény időbeli tagolást is jelent: az előbbiben nyíló kísérőkiállítás, a Vajda Klasszik az 1972-től 1982-ig terjedő időszakot öleli fel, míg a MűvészetMalom három szárnyában az elmúlt tíz év művei láthatók. A kiállítók névsora az alapítóktól a legfiatalabb korosztályokig terjed, köztük számos olyan művész is van, aki mögött már jelentős életmű áll.

Az eseményt többféle rendezvény is kíséri, többek között tárlatvezetés, koncertek és kerekasztal-beszélgetések.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés