bezár
 

art&design

2013. 09. 09.
Gazdáné Olosz Ella textilművésznek állítottak szobrot Kovásznán
Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdáné Olosz Ella textilművésznek állítottak mellszobrot vasárnap a székelyföldi Kovászna város központi parkjában: Vargha Mihály alkotását Thiesz János polgármester és Gazda József író, a húsz éve elhunyt művész férje leplezte le.
A városnapok zárására időzített ünnepségen Thiesz János polgármester elmondta: ezzel a szoborral állít város és a Körösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület méltó emléket Gazdáné Olosz Ellának, aki Kovásznán élt és alkotott.

"Az elementáris erejű textilművész szőnyegei ma is élnek, hatnak, Háromszék kulturális flóráját mítoszi, bibliai igazságokkal szegélyezik - méltatta Gazdáné Olosz Ella művészetét a szoboravatásra küldött, ott felolvasott írásában Szakolczay Lajos műkritikus. - És mindazon idegen elemekkel - a pamut és fonal évezredes útját a művész tanulmányutakon végigkövette -, amelyek hazaivá válván a szépséget egyetemessé avatják." Úgy vélekedett: maga a szobor egyfajta - a közösségért vállalt - szerzetesi magatartást formáz, amely hűen tükrözi Olosz Ella "művekben megtestesült, mindenkor a közjót szolgáló életét".

A város művelődési házában tartott megemlékezésen Tibori Szabó Zoltán újságíró elmondta, hogy hamarosan napvilágot lát a Gazdáné Olosz Elláról művészetéről szóló írások gyűjteményes kötete. Ebben befutott művészek, neves művészeti szakírók és közismert irodalmárok egybehangzóan állapították meg, hogy a kovásznai textilművész egyetemes értékeket teremtett.

"Lázas munkával eltöltött évei során úgy ötvözte a hagyományt a modernnel, ősi technikákat a korszerű kifejezés eszközeivel, hogy gyökeresen átértelmezte ezek viszonyát és új, félreismerhetetlen formanyelvet teremtett. Egy új világot" - fogalmazott Tibori Szabó Zoltán.

2012-ben a város művelődési házának termeiben Gazdáné Olosz Ella-galéria nyílt, ahol a textilművész reprezentatív munkájából szerveztek állandó kiállítást.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés